Bedenkingen bij corona

Denk, denk, denk,… zeker nu men aan je vrijheid zit! Maar de meesten onder ons slikken enkel. Zeker nu de angst voor het eigen leven heel groot is. Maar wat is een leven zonder vrijheid, en wanneer we onze eigen beperkingen ervan niet mogen kiezen en opleggen?

En wie zeker beperkt zijn in keuzes mogen maken, zijn de ouderen onder ons, er wordt zelfs niet meer naar hun mening gevraagd. Ze worden opgesloten, geïsoleerd en hebben geen mogelijkheid en recht van spreken meer. En zij die deze betutteling terecht vinden, halen duizend en één redenen aan om dat te doen, maar al te vaak zonder rekening te houden met ieders verlangen.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20200512_04955495?fbclid=IwAR03i5gEnmM3jFjBuVdgmf2V-yV93Hc_O3QKgGroMFzJCfkq7L1HleeHhv0

80% van de bevolking lijdt ondertussen aan een angststoornis, slechts 20% heeft gezond verstand. De angst maakt dat we ons terug wat meer van onze kleine kant laten zien.

In het begin was er immers solidariteit en creativiteit. We waren zelfs liever voor elkaar.
Nu is er terug verdeeldheid en oude gewoontes. En we zijn niet meer zo lief voor elkaar.
Nu is er de angst en het gezond verstand, en de boosheid op elkaar, de betutteling, het met de vinger wijzen en het verklikken. Corona heeft ons dus blijkbaar toch niets geleerd, zoals ik hoopte… “Niets nieuws onder de zon”, zou mijn psychiater zeggen.

Er zijn terug meer mensen die menen andere mensen de coronales te moeten lezen.
Denken die nu echt dat de grote massa naar hen gaat luisteren?! Vroeger niet, nu niet, nooit niet.

Het is zoals preventie voor rokers, daar luisteren ook enkel niet-rokers naar, want het is een illusie te denken dat je andermans gedrag kan beïnvloeden als hij of zij dat niet zelf heel graag wilt. Veranderen doe je zelf, en wel om persoonlijke redenen, en wanneer je ervan overtuigd bent er zelf baat bij te hebben.

Wat ik mij ook de laatste tijd afvraag en waar ik nog niet veel over gelezen of gehoord heb, is waarom er op bepaalde plaatsen veel meer besmettingen zijn dan op andere plaatsen.

In sommige rusthuizen heeft een waar slagveld plaatsgevonden en in anderen, zoals in de Druivenstreek is iedereen gezond gebleven, zowel personeel als bewoners. Hetzelfde in bepaalde winkelfilialen….

Limburg is zwaar besmet, Vlaams Brabant dan weer niet. Hoe komt dat, en is er een oorzaak?

Hangt het samen met het milieu en de welstand of het gebrek daaraan, waarin mensen leven? En is het zoals bij elk individu: hoe gezonder je leeft, eet, drinkt, en slaapt, je dat kan vrijwaren van ernstige gezondheidsproblemen.

Ik vraag mij dat dus af, en als het daarvan voor een stuk zou afhangen dat je beter gewapend bent tegen dat ongenadig virus, voel ik mij al een heel stuk veiliger. Want gezond leven doe ik!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *