75 jaar WAPENSTILSTAND WOII

Wat ik van de oorlog weet? Mijn vader die op 1 januari 1922 geboren werd vierde het jaar dat de oorlog uitbrak zijn achttiende verjaardag, en hij vertelde altijd dat hij niet gemobiliseerd werd omdat er geen geschikte kostuums meer waren. In BelgiĆ« verandert er duidelijk nooit iets!Mijn moeder die op 20 mei 1925 geboren werd, vierde haar vijftiende verjaardag. Zij vertelde me altijd dat ze nooit honger geleden hebben in de oorlog. Ze waren bij het uitbreken van de oorlog drie weken op de vlucht geweest, maar snel weergekeerd naar huis toen dit geen zin bleek te hebben. Toen ze thuis kwamen was wel hun radio gestolen. Nog iets dat haar bijgebleven was, was het grootlawaai van Degrelle op de Pensmarkt in Overijse…Meer weet ik niet over WOII. Wel dat het voor mijn grootouders langs moeders kant de tweede oorlog was die ze moesten meemaken, en overleefd hebben, en ondanks het grote aantal kinderen en de schaarse middelen er het beste hebben van proberen maken hebben.Een sterke generatie dus, waar ik mij heel nauw mee verwant voelde en nog voel, die in moeilijke tijden er in geslaagd is zichzelf en de rest recht te houden.
Mijn eerste zes levensjaren is het trouwens mijn grootmoeder geweest die mij opvoedde. Zij was en is de voornaamste vrouw in mijn leven gebleven.
Vandaag is voor mij in de eerste plaats een eerbetoon aan mijn grootouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *