Isoleren

Tegenwoordig moet alles geïsoleerd worden om energie te besparen, alleen de mens, een mens, mag zich niet isoleren want dat zou niet goed voor je zijn, terwijl Jean-Paul Sartre al wist dat de hel de anderen zijn.

Jezelf isoleren van de wereld is trouwens haast onmogelijk geworden. Zelfs ik, die haast nooit buiten komt en onder de massa, lukt het niet, als ik dat al zou willen.

Want eigenlijk zit ik middenin de wereld. Ik lees dagelijks drie kranten, kijk televisie, zit voor alles en nog wat op internet, heb zelfs een blog waarop regelmatig gereageerd wordt en dat de wijde wereld afreist.

Ik slaag er zelfs nog in, vanuit mijn heremiet status, de mensen te ergeren en te verblijden. En anderzijds slaagt de buitenwereld er perfect in om mijn gemoedsrust te verstoren en zelfs tijdelijk te ontnemen, om nog maar te zwijgen over mijn nachtrust en gezondheid. Ik kan zelfs verliefd worden vanachter mijn scherm!

We isoleren dus ons huis opdat er geen energie zou verloren gaan. Wel, hetzelfde geldt voor de mens. Isoleer jezelf, zeker af en toe, zodat er geen energie verloren gaat aan nare invloeden van buitenaf, want tegenwoordig dringt d wereld binnen langs alle mogelijke spleten en kieren van je bestaan. Wees een kluizenaar! Isolement toelaten in je leven is meer dan ooit nodig om je evenwicht te bewaren in een doorgedraaide wereld.

Wie authentiek en kort bij zichzelf en de eigen betrachtingen en voorkeuren wilt blijven, blijft best een gezellige einzelgänger met een eigenzinnige open kijk op de eigen leefwereld en die van de vele anderen om hem of haar heen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.