Een ‘oude’ vriendin

Ik ben op bezoek geweest bij een ‘oude’ vriendin. We kennen mekaar al twintig jaar en ik heb ook haar man gekend, die destijds als kind polio kreeg, en op latere leeftijd verlamd raakte, omdat er ook nog eens de ouderdom bovenop kwam.

Ondanks zijn beperking heeft hij wel altijd gewerkt als zelfstandige en o.a. zijn eigen woning zelf gerenoveerd toen dat nodig bleek.

Voor hij overleed heeft hij mij gevraagd om af en toe voor zijn vrouw te zorgen opdat die graag eens ergens naartoe ging, maar daar alleen geen mogelijkheid meer voor zou hebben, wegens geen vervoer.

Zolang mijn man nog leefde hebben we dat dan ook gedaan, maar vermits ik zelf niet per auto kan rijden, is dat mettertijd heel moeilijk geworden.

Ze is nu vooraan in tachtig, blind aan één oog, en de kanker vreet haar langzaam op, maar de moed en het doorzettingsvermogen heeft ze behouden.

Ondanks het feit dat ze ook een inwonende zoon heeft, zorgt ze zelf en alleen voor haar tuin en huis. En dat revolteert mij, en daar word ik zelfs een beetje depressief van, maar het zijn mijn zaken niet. Gelukkig heeft ze een goedkope tuinman gevonden, die de klusjes opknapt die een vrouw niet kan doen, maar vermits ze het niet breed heeft, kan ze die ook niet alles laten doen.

Haar tuin is haar therapie heeft ze altijd gezegd, daar wordt ze gelukkig van, en ze blijft het dus doen, ook al lijkt het mij in haar toestand een bijna onmogelijke opdracht.

Het meest is ze bang dat ze de functie over haar handen zou verliezen, daarom heb ik haar een doos knutselmateriaal en haakgaren gebracht, zodat ze ook in de winter die handen in beweging kan houden. In ruil heb ik dan weer een paar mooie planten gekregen, zowel voor binnen als voor buiten.

Mensen zoals mijn vriendin willen hun leven in eigen handen houden, en daar heb ik een immens respect voor! En ook al lijkt het soms onmenselijk, het blijft toch wel het allerbelangrijkste, dat je nog elke dag zelf kan beslissen hoe je het leven en de problemen aanpakt. Je gezondheid moet je meestal mettertijd afgeven, maar je vrijheid die wil je nooit kwijt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *