Zelf witloof kweken

Verleden winter is het mij gelukt en dit jaar ga ik er mij weer aan wagen: zelf witloof kweken.

Witloof: lekker en makkelijk zelf te kweken

https://www.hermie.eu/nl/hoe-starten-met-een-moestuin/witloof-kweken.html

Zoals velen weten is witloof iets typisch Belgisch. Nergens ter wereld wordt deze groente zo gekweekt en gesmaakt als in België. Omdat witloof uit eigen moestuin extra lekker smaakt, leggen we je stap voor stap uit hoe je deze heerlijke delicatesse zelf kan kweken.

De witloofwortelen (= zaaien vanaf mei)
Zonder witloofwortels geen witloof, logisch. Je kan ervoor kiezen om zelf je wortels te telen. Hiervoor maak je het best gebruik van een lichte grond zoals zand of zandleem, die je dat jaar onbemest laat. Het is de bedoeling om onvertakte, rechte wortels te telen en bij een bemeste grond is dit net iets moeilijker. Wanneer je de bodem de jaren voordien voldoende bemest hebt, kan het witloof daar al zijn voedingstoffen uit halen. Je zaait het witloof in rijen met een ruimte van 30cm tussen elke rij. In de rijen zelf dun je het witloof uit tot op 15cm tussen de planten. Heb je niet veel witloof nodig ? Dan kan je ook witloofplantjes kopen in persblokjes van 4cm. Het ideale tijdstip hiervoor is mei.
Soms kan het witloof beginnen “doorschieten”. Dit wil eigenlijk zeggen dat in het hart van de witloofplant een bloemstengel ontstaat die snel omhoog schiet. Deze wortels kan je dan niet meer gebruiken om witloof te kweken, maar je kan de bloemen wel laten staan en genieten van de fantastische blauwe bloei.

Vanaf oktober worden de eerste wortels geoogst. De wortels worden gerooid, en het loof wordt van de plant gesneden. Vooraleer je de witloofwortels kan gebruiken moeten ze wel eerst een koude schok ondergaan. Kwekers doen dit meestal door de wortels een tweetal weken bij 1°C te bewaren vooraleer ze beginnen met intafelen. Wil jij niet zo lang wachten of heb je niet veel plaats in jouw moestuin? Dan kan je de witloofwortels aankopen, en direct overgaan op het intafelen. Dit werkt eigenlijk het makkelijkst en is de snelste manier voor hobbykwekers. Meestal is het vinden van tuincentra die de witloofwortels verkopen wel een probleem. Maar via Hermie.eu kan je ze bestellen en zelfs thuis laten leveren ;).

Intafelen
De term intafelen slaat op het in de grond (of in een emmer) stoppen van de wortels. Wij plaatsen het witloof altijd in de serre omdat het daar in de winter voldoende warm is. Hoe hoger de temperaturen, hoe sneller je het witloof kan oogsten. Bij 18°C heb je bijvoorbeeld al 3 weken na het intafelen witloof. Opgelet, ga niet boven de 20°C want dan groeit het witloof te snel en bestaat de kans dat je geen mooie, vaste kroppen krijgt.
Vooraleer je kan intafelen moet je de wortels even voorbereiden. Vaak zitten er nog resten loof aan de wortel. Deze snij je af tot er ongeveer 2cm loof overblijft. Snij je te veel af? Dan beschadig je het groeipunt, en krijg je enkel kleine bladeren die langs de rand groeien maar geen mooie krop vormen. De wortelen die wij aanbieden komen van de professionele teler Lof & Loof, en zijn reeds op de juiste lengte afgesneden. Je hoeft hier dan ook niks meer mee te doen.

Neem hiervoor een bak waarin je de wortels mooi naast elkaar kan zetten. Zet de wortels omgekeerd in de bak, met de onderste punt naar boven.Zorg dat de kuil waarin de wortels komen te staan redelijk even is. Snij de onderste punten van de wortels af zodat alle wortels een gelijke hoogte hebben,en draai dan de bak om in de kuil. Zo staan alle wortels op gelijke hoogte.

Zet tijdens het planten een PVC-buis met onderaan gaten in de zijkant in de kuil. Bij voorkeur ergens in het midden (of zet er twee als je een lang bed hebt). Deze buis gebruiken we om water te geven tijdens het groeien. Plant je in een emmer? Dan kan je een omgedraaide fles gebruiken. Zodra je alle wortels in de kuil hebt gezet, vul je de gaten op met grond. Geef bij het opvullen regelmatig water zodat de grond tussen de wortels spoelt en er geen gaten overblijven.

Tip
Kweek je buiten? Dan kan je boven de wortels ook een paar centimeter stro en daarboven een jutte zak leggen zodat het stro blijft liggen. Het stro zal jouw witloof warm houden tijdens de koude herfstnachten, en zorgt ervoor dat het niet beschadigd wordt. Let op: De witloofwortelen moeten zeker vorstvrij gehouden worden. Van zodra het vriest, zal het witloof niet meer groeien. Wij raden dan ook aan om het witloof binnen te kweken (bijvoorbeeld in een garage, berging,…).

Daarna zijn er 2 mogelijkheden:

Witloof met dekgrond:
Bij witloofsoorten met dekgrond leg je er nog eens een laag grond van zo’n 15 à 20 cm bovenop.
Witloof zonder dekgrond:
De wortels zitten reeds in de aarde en je hoeft dan ook geen extra grond bovenop het loof te doen. Je kan de wortels gewoon afdekken met een donkere handdoek of zwarte plastic zodat het loof niet in aanraking komt met daglicht. Indien de wortels in een donkere berging of kelder staan hoef je er helemaal niks meer op te leggen. Zorg ervoor dat er geen licht bij het witloof kan. Anders krijg je groenlof ;-).

Oogsten
Na een drietal weken, afhankelijk van de temperatuur, kan je de eerste witloofstronken oogsten. Verwijder wat grond en kijk eerst hoe groot de krop is. Vind je ze voldoende groot of kan je echt niet langer wachten? Trek de wortel dan uit de kuil en breek het witloof af.
Doordat witloof met dekgrond ondergronds groeit, zit er meestal wat aarde tussen de bladeren. Hou de krop omgekeerd in een bak met water, en schud zachtjes om de aarde los te krijgen. Nu is jouw witloof klaar om bereid te worden!

Eén gedachte over “Zelf witloof kweken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *