Wist je?

Wist je dat de muis een bedreigde diersoort dreigt te worden in Vlaanderen en daardoor ook andere diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? En het ligt niet aan de katten, want die zijn tegenwoordig weldoorvoed en halen hun neus op voor een muisje.

https://www.tuinadvies.be/artikels/combinatieteelt_groenten_planten?fbclid=IwAR1p8Qu1P849j6vFDG-o1HddLA1CMCg0nIsAVwalP11Tzxo_gIVwb2lzlF0

Natuurlijke bondgenoten en natuurlijke vijanden, je vindt ze in de natuur alom, zowel tussen planten als tussen mensen en dieren. Ik ben vooral de vijand van spinnen!

Netels zijn dan weer niet of heel moeilijk uit te roeien, maar je kan er wel een bondgenoot van maken. Ik heb er dit jaar al netelgier van gemaakt en al het fruit in de tuin mee bemest.

Smeerwortel is ook zo een “onkruid” dat je tot bondgenoot kan maken. Het is een bodemverbeteraar en bovendien is het een heel mooie plant die veel bijen aantrekt, ondanks de moeilijke toegankelijkheid van de bloem.

Smeerwortel wordt inderdaad druk bezocht door hommels en bijen, maar wist je dat alleen de langtongige bijen de nectar kunnen bereiken. Bijen en hommels met korte tongen hebben daar wel iets op gevonden: zij maken gewoon met hun angel een gaatje in de zijkant van de bloem. Slimme gasten hé, die bijen!

Wat, of moet ik zeggen wie, ook niet uit te roeien lijken in de tuin, zijn slakken. Naaktslakken zijn vulgaire diertjes: ze lopen rond in hun blootje en zijn weinig kieskeurig wat hun voeding betreft, want ze eten namelijk alles! Het enige wat ik af en toe ermee doe, is ze aan de kippen voeren, maar dat mag ook niet teveel, want is niet echt het ideale kippeneten.

Ik heb wel de indruk dat slakken met huisjes weel minder schade aanrichten en daar zijn dan wel weer de eksters gek op. Ik heb al gezien dat de vogels het huisje kapot kloppen op straat om zo aan het slakkenvlees te kunnen. Ook weer slim hé!

Wist je dat het vandaag Werelddag Naakt Tuinieren is? Je hebt van die dagen die in het leven geroepen om iets of iemand te promoten, en dit is er zo eentje van. Het is amper tien graden, het giet water, en blijkbaar is dit het weer voor de ganse dag, dus dit jaar bedank ik er maar voor. Het zal eerder een schrijfdag worden, en ook niet naakt, want de verwarming is al afgesloten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *