Werken

6 tips om zo min mogelijk te (moeten) werken

Nog niet klaar om uit de vakantiesfeer te stappen? Zorg ervoor dat je niet te hard moet werken. Deze 6 tips zorgen ervoor dat je niet meteen weer in stressmodus raakt.

Er wordt steeds meer gepleit voor een kortere werkweek van 4 dagen, 3 dagen, tot zelfs maar 15 uur. Er is niet voor niets een bestseller met de naam ‘The 4 hour workweek’. Dat laatste boek is vooral populair bij de digital natives, en meer bepaald de digitale nomaden. Ondernemers die plaatsonafhankelijk werken en zelf hun werkuren bepalen. Zij worden vaak gedreven door het idee dat je werk je leven niet mag leiden en dat het allemaal met minder stress en meer vrijheid ook kan gerealiseerd worden.
Maar hoe verdien je nog altijd evenveel (of meer) geld zonder dat je meer moet werken?

1. Bekijk je financiën

Kan je ergens besparen? Veel mensen werken van maandloon tot maandloon om de eindjes aan elkaar te knopen. Zijn er dingen die je kan doen om nutteloze uitgaven te beperken of gemaakte kosten te recupereren?
Liggen je studieboeken stof te vergaren? Verkoop ze op tweedehandssites of verkoopplekken.
Ben je in het weekend nooit thuis of ga je voor een langere tijd op reis? Dan kan je misschien je woning tijdelijk verhuren of op een verhuursite plaatsen.
Heb je terugkerende betalingen aan een verzekering voor een toestel dat je zelfs niet meer bezig of aan een organisatie waar je geen lid meer van bent? Tijd om deze te schrappen.
Koop je elke morgen een meeneemkoffie of thee? Investeer in een leuke thermos en brouw je drank thuis voor een fractie van de prijs.
Heb je een wagen? Zijn er mogelijkheden om die te delen? Autodelen is in, rijden er pendelaars mee dan kan je de kost van de brandstof delen. Het kan je iets opbrengen of gewoon in de kosten knippen.

2. Verdien passief bij

Investeer in een inkomen waar je niet heel de dag mee moet bezig zijn. Dat kan van een belegging tot een site of blog gaan. Misschien heb je een kamer in je huis over of een caravan op een camping die je kan verhuren, een auto die je kan uitlenen, of heb je een blog die vaak wordt bezocht of een site die een service faciliteert waar je zelf niet mee moet bezig zijn. Misschien heb je geld geleend of geïnvesteerd en heb je daar winst op? Zoek iets dat je een minimum aan tijd kost en dat je wel geld oplevert. Het kan zijn dat er initieel wel een opstartkost was, maar dat is het wel waard als het uiteindelijk meer opbrengt zonder er iets voor te moeten doen.

3. Zoek digitale oplossingen of besteed uit

Zijn er dingen die je liever niet doet of die je sneller zou willen doen? Zoek online voor een oplossing. Zo zijn er (virtuele) assistenten, digital nomads die nog een extra opdracht nodig hebben om hun budget die maand rond te krijgen, en bestaat er tegenwoordig voor bijna alles een (online) service. Ga na of tijd verliest aan dingen waar je echt niet mee bezig wil zijn, maar waar iemand anders wel geld mee wil verdienen. Weeg kost tegen tijd en functie af. Als je er uiteindelijk meer door moet werken, dan werkt het niet voor maar tegen je.
Soms begint het gewoon thuis. Verlies je enorm veel energie door te denken aan je huishouden? Dan is het interessant om het dienstenchequesysteem eens uit te pluizen. Iemand die jouw afwas komt doen en/of je living eens grondig poetst. Het is financieel misschien haalbaarder dan je denkt.
Durf hulp vragen en inroepen. Zeker als je er zelf niet uit lijkt te raken. Anders verlies je veel tijd met aanmodderen en als iemand het (voor)doet dan kan je het misschien leren tegen een volgende keer.

4. Concentreer je op wat je gedaan wil krijgen

Stel duidelijke doelen en beperk afleidingen. Minder multitasken, meer individuele taken afwerken. Laat je niet afleiden door je smartphone, de nieuwste serie die je moet gezien hebben, en check niet om de 5 minuten je e-mail. Maak desnoods een checklist aan het einde of het begin van de dag om je taken duidelijk af te bakenen. Alleen zo ga je in een productieve werkflow raken.

5. Laat je inspireren

Lees hoe andere mensen hun doelen bereiken. Er zijn nog andere boeken dan The 4 hour workweek. Je moet het zelfs niet zo ver gaan zoeken. Zo is er Lien De Pau met Get Real die je een inzage geeft in haar digital nomad lifestyle en zijn er heel wat Facebookpagina’s gewijd aan getuigenissen en tips voor mensen die het nieuwe werken willen omarmen.

6. Investeer in jezelf en je ontwikkeling

Volg workshops, kijk YouTube tutorials, lees boeken… je vindt overal tips om je leven gemakkelijker te maken, handige lifehacks waar je zelf nog niet aan gedacht had, en wie bepaalde handelingen beter beheerst kan ze sneller en efficiënter uitvoeren (= tijdswinst). En wat je zelf kan, hoef je niet uit te besteden dus dat spaart wel geld uit… en dat brengt ons terug bij stap 1.

(sjv) – Bron: Intermediair.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *