Vrouwenrechten

Ik laat zelden een politicus aan het woord op deze website, maar dit keer maak ik een uitzondering voor Zuhal Demir, want dit kan niet genoeg gezegd worden, zolang vrouwen onderdrukt en gediscrimineerd worden door om het even welke godsdienst.

Vrouwenrechten zijn belangrijker dan religieuze rechten

Ik wil in het hoofddoekendebat terug naar de basis. En dat is de fundamentele ongelijkheid tussen man en vrouw. We gebruiken graag het woord lichaams-bedekende kledij, maar het gaat om vrouw-verbergende kledij. Meisjes moeten minder gezien worden. Dat is de doctrine die daar achter schuilt. Meisjes worden verantwoordelijk gesteld voor het seksueel gedrag van mannen. Ze dragen de eer van de familie tussen hun beentjes. In regel vanaf hun eerste menstruatie, in de praktijk steeds vroeger.
Die vrouw-verbergende kledij is een uiting van fundamentele ongelijkheid in het denken, die in de hoofddoek, burkini, hijab naar buiten komt. Hoofddoeken beperken meisjes. In kansen, ontwikkeling en in zelfbeeld.
Stel u voor dat er een politieke partij met dergelijke voorstellen zou komen aandraven? We zouden collectief geschokt zijn om die discriminatie. Terecht. Maar blijkbaar vinden sommigen dat wel normaal als het om een religie gaat. Ik wil iedere religie respecteren, maar als ze ingaat tegen gelijkheid van mannen en vrouwen, moet ze zich aanpassen.
Sommigen willen zichzelf wijsmaken dat meisjes dat uit vrije keuze doen. Dat kan pas kloppen als ze ook kunnen proeven van de vrijheid om geen hoofddoek te dragen. Meisjes die vanaf hun 10 jaar of (veel) jonger verplicht worden om een hoofddoek te dragen, hebben geen vrije keuze op 14 of 16 jaar. De school is de ideale omgeving om gelijkheid te promoten. Progressieve moslims zijn het met mij eens. Waar is iedereen zo bang voor? Dat ze die hoofddoek misschien niet vrijwillig dragen?
Draai het eens om: is het aanvaardbaar dat we in naam van tolerantie meisjes discrimineren? Op de schoolbanken dan nog?
Met het onverdoofd slachten hebben we terecht dierenleed belangrijker beoordeeld dan religieuze rechten. Mag dat nu ook met vrouwenrechten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *