Vandaag de dag

Ooit zong John Lennon, Woman Is The Nigger Of The World. Dat was 1972, en nu zijn we 2018 en soms denk ik, na zo’n persoonlijk voorval als de afgelopen dagen of door de voorvallen waar de kranten tegenwoordig van vol staan, dat er nog niet veel veranderd is, want vrouwen krijgen nog altijd niet het volle respect dat ze verdienen. Wat moet er dan gebeuren of veranderen opdat vrouwen niet alleen gelijke plichten hebben, maar ook gelijke rechten?

We doen zelfs niet eens met ons lichaam wat we willen, want als we net zoveel willen genieten als onze mannelijke medemens, krijgen we nog altijd een etiket opgeplakt en worden we aan de schandpaal genageld, zowel door mannen als door vrouwen.
Bij een verkrachting is het eerste was ze aan een vrouw vragen “welke kleren had je aan”, alsof het daar aan kan liggen dat ze verkracht werd, terwijl vrouwen nooit of te nimmer schuld kunnen hebben aan een verkrachting. Een verkrachting zit in het hoofd van de dader, en niet in de kleren, make-up, houding of wat dan ook van een vrouw.
En toch heb ik hoop en de indruk dat er een nieuwe feministische golf op komst is, en dat vrouwen eindelijk hun mond durven open te doen en zeggen wat ze al dan niet willen, vooral op seksueel gebied.
https://www.facebook.com/notes/johan-sanctorum/was-will-das-weib-waarom-het-iets-ingewikkelder-is-dan-de-metoo-beweging-het-voo/10155283090297616/?notif_id=1515760921881749&notif_t=close_friend_activity
Want we mogen dan al wel financieel en administratief onafhankelijk zijn, maar nog lang niet seksueel bevrijd van vooroordelen en beperkingen. Het gezegde luidt dat brave meisjes in de hemel komen en stoute overal, maar mannen komen nog altijd met veel meer weg dan vrouwen, en vooral dat moet veranderen en bijgesteld worden.
Ook zij willen kunnen experimenteren en vrijuit zeggen waar ze van genieten, ook zij willen de vrijheid om iets niet te willen, en ook zij willen de vrijheid dat iedereen dat vanzelfsprekend vindt, net zoals dat voor jongens vanzelfsprekend gevonden wordt. Kortom, ook zij willen de hemel op aarde!
En vooral, zij willen geen slachtofferrol, gewoon omdat we toevallig als meisje geboren werden.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20180108_03285895

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *