Vandaag de dag 14.06.2018

Ik heb Zaki zijn boek nog eens bovengehaald, een boek dat ik ooit kreeg van mijn zoon, maar nog niet helemaal uitgelezen had. Ik was zelfs nog niet toegekomen aan het hoofdstuk “seks”, en dat voor zo’n hete brok als ik. Nu dus wel!
Het boek noemt “Ondeugend ouder worden” en is dus geschreven door Zaki, je weet wel die van radio en televisie, een icoon uit onze jeugd voor al wie mijn leeftijd heeft.

“Ik zou het liefst sterven na mijn dood
of stroomopwaarts verdrinken.
Maar eerst onwaardig ouder worden
en heftig vloeken, zonder te verpinken.”

Ja Zaki, ik ook en zeker nu ik zo gelukkig ben.

Ik was de eerste en de laatste,
kijk hoe de tijd voorbijgaat.
Maar ik ben eindelijk alleen
Ik rol naar je toe.

Oude man, kijk eens naar mijn leven,
ik lijk erg op jou
ik heb iemand nodig die van mij houdt
de hele dag.
Kijk in mijn ogen
en je ziet dat het waar is.

Neil Young

Dit gedicht staat in het hoofdstuk Pensioenpoëzie, over de heilzame werking van poëzie op latere leeftijd. Er zou in sommige landen zoiets als poëzietherapie bestaan om op psychologisch, cognitief en emotioneel vlak in te werken van de mens, waardoor men korter bij zichzelf komt en bij de andere. Creatief schrijven zou daarbij ook horen, zodat mensen hun eigen gevoelens kunnen omzetten in gedichten.

Waarschuwing

Als ik een oude vrouw zal ik purper dragen
Met een rode hoed die er nier bij past
en die mij niet staat
En ik zal mijn pensioen opdoen aan drank
en zomerhandschoenen
En satijnen sandalen, en zeggen dat we geen
geld hebben voor boter.

Dit is het bekendste gedicht van Jenny Joseph; het dateert uit 1961.
De tweede regel gaf aanleiding tot het ontstaan van de Red Hat Society, die een prettig leven voor vrouwen op leeftijd propageert.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Red_Hat_Society
Heb ik even geluk dat mijn lievelingskleur purper is. Nu nog een rode hoed vinden! Want een prettig leven wil toch iedereen, en wel tot onze laatste dag. En daar hoort dan onvermijdelijke de liefde bij, geestelijk en lichamelijk, want die twee horen toch nog altijd samen voor mij. Vrijen met iemand waar je niet van houdt, het kan, maar voor mij toch liever het totaalpakket.

https://www.youtube.com/watch?v=6OrofA5U-lY

De filosoof Confucius zegt het zo en het is alsof hij het over mij heeft:

Toen in vijftien was, vulde ik mijn brein met kennis.
Op mijn dertigste kon ik mij handhaven.
Op mijn veertigste had ik geen twijfels.
Ik was vijftig toen ik de hemelse wetten kende
Toen ik zestig was, werd mijn oor een gehoorzaam orgaan voor de waarheid.
Toen ik zeventig was, kon ik de begeerte van mijn hart volgen, zonder afbreuk te doen aan wat goed was.

Ik heb hier niets meer aan toe te voegen!

Eén gedachte over “Vandaag de dag 14.06.2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *