Vandaag de dag 14.06.2018 (2)

Als de mensheid

Als de mensheid
ooit zo liefdevol is
dat de hemelen
verdwijnen
en de aarde
genoeg is
om gelukkig
op te zijn,
zal dat komen
doordat mensen
hun verdriet
en het onrecht
dat hen is aangedaan
hebben kunnen
verwerken,
waardoor zij weer
tot bij
het eigen hart
konden geraken
om dat opnieuw
open te stellen
voor de liefde.

Micheline Baetens – 14.06.2018

Als ik nooit in therapie was gegaan, na mijn depressie, ben ik er van overtuigd, dat ik nu niet had kunnen beminnen zoals ik dat nu kan. En dan was het mededogen voor wat anderen is overkomen en overkomt ook nooit zo groot geweest.
Ook de tolerantie voor wat onvolmaakt is en faalt was minder geweest, en zeker de vrijheid van denken was nooit ontstaan.
Maar door zelf ooit in de afgrond te hebben gekeken, de eigen zwakheden en beperkingen onder ogen te hebben durven zien, kan dat nu.
Vrijheid bekom je niet door andere de schuld te geven van wat je overkomt, noch door wrok en wroeging, maar door aanvaarding, zelfkennis, en ja zelfs vergiffenis.
Aanvaarden dat je ook maar imperfect bent, en de anderen dus ook, en zelfkennis zorgt ervoor dat jezelf niet meer bedriegt, je aan de wereld durft tonen hoe en wie je bent, en je eigen verantwoordelijkheid volledig opneemt. Tenslotte vergiffenis, is het geschenk dat je aan jezelf cadeau doet, want het stelpt de pijn, en maakt houden van terug mogelijk.
Universiteit hebben ik niet mogen lopen, maar de heropvoeding en de leerstof van jarenlange therapie en zelfzorg, daar kan geen enkele studie of opleiding tegenop.
Dat nu in winst kunnen omzetten op het bijna einde van je leven is meer waard dan om het even welk diploma. Het heeft allemaal zin gehad, dat is nu wel duidelijk!

2 gedachten over “Vandaag de dag 14.06.2018 (2)

  1. “bijna einde van je leven” ? Het gaat pas beginnen heb ik begrepen uit je posts ! Mooi citaat trouwens van Gerd de Ley “zelfkennis is het begin van alle wijsheid en het einde van de meeste illussies”. Het tweede zinsdeel wordt er meestal niet bij verteld!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *