Vandaag de dag 08.06.2018 (2)

De gestorvene

Zeven maal om de aarde gaan,
als het zou moeten op handen en voeten;
zevenmaal om die éne te groeten
die daar lachend te wachten zou staan.
Zeven maal om de aarde gaan.

Zeven maal over de zeeën te gaan,
schraal in de kleren, wat zou het mij deren,
kon uit de dood ik die éne doen keren.
Zeven maal over de zeeën te gaan –
zeven maal, om met zijn tweeën te staan.

Ida Gerhardt

Meer dan zeven jaar is het geleden dat ik weduwe werd, en nu dus blijkbaar terug op weg om een nieuwe relatie op te bouwen.
Doden worden niet terug levend, en het leven eist zijn rechten op. Gelukkig maar, want ik ben zeker dat geen enkele dode wilt dat zijn geliefden blijven treuren en het met minder moeten doen omdat zij er niet meer zijn.
Je kan natuurlijk niet in andermans naam spreken, ook niet in naam van zij die weg zijn, maar ik denk wel dat na zeven jaar alleenzaam, de lege plaats terug mag opgevuld worden.
De zege van onze zoon heb ik, en dat is voor mij het voornaamste. De rest zien we wel wat het wordt, en hoe het wordt. Ik heb tenslotte al meer dan één onbekend watertje doorzwommen en het in goede banen kunnen lijden, dus verdrinken zal ik wel niet, en overstromen dat doen enkel rivieren die te ondiep en te onbeheerst zijn.

1 gedachte op “Vandaag de dag 08.06.2018 (2)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *