Tuinieren in mei

Tuinieren in mei: dit kun je nu doen

Libelle – Door Lynn Van Den Bergh – 05.05.2019

Mei is dé maand waarin alles in je tuin tot leven komt. Trek je tuinhandschoenen dus maar aan en ga aan de slag met onderstaande klusjes!

Hagen en struiken snoeien
Bladhoudende hagen zoals liguster, (haag)beuk, hulst en laurier mogen nu worden gesnoeid. Buxus snoei je best pas in de tweede helft van mei (na IJsheiligen), anders kunnen ze vorstschade oplopen. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag om verbranding van de toppen te voorkomen.
Snoei vroegbloeiende struiken zoals spirea en kerria (ranonkelstruik). Door de verwelkte bloemen regelmatig weg te knippen, krijg je een continue verluchting van jouw struiken. Ook hebben ze hierdoor meer energie om nieuwe bloemen aan te maken. Let er op dat je enkel de uitgebloeide bloemen wegknipt, niet de jonge takjes.

Pak de border aan
Wied onkruid en plaats eventueel een laagje mulch om onkruid de komende maanden te onderdrukken. Ook het planten van bodembedekkers is een goed idee om onkruid tegen te gaan.
Vaste planten die nu nog niet (beginnen) bloeien, hebben hoogstwaarschijnlijk de winter niet overleefd. Doe ze weg en vervang ze door nieuwe planten.
Ook is het nu tijd om de uitgebloeide voorjaarsbloeiers op te ruimen. De bloemknoppen van narcissen, tulpen en hyacinten knip je af. De bladeren laat je best nog enkele weken staan, want hieruit haalt de bol zijn voedsel.
Zomerbollen mogen nu de grond in. Dahlia’s, begonia’s en gladiolen die je nu plant, zullen je de hele zomer plezieren.
Bemest de border om je bloemen en planten extra voedingsstoffen te geven.
Zaai eenjarige bloemen zoals zonnebloemen, zinnia, goudsbloemen, korenbloem,… om je border meer kleur te geven.


Struiken water geven
Onlangs geplante struiken geef je best regelmatig water. Hun wortels zijn nog niet groot genoeg, waardoor ze het water uit de diepte nog niet kunnen opnemen. Wanneer de zon een paar dagen schijnt en het is winderig weer, kan de bovenste grondlaag snel uitdrogen. Gieten is dus de boodschap!

Gazon verzorgen
Verwijder onkruid uit je gazon.
Maai, afhankelijk van de groei, het gazon 1 à 2 keer per week.
Kale plekken kun je nu opnieuw inzaaien.
Strooi mest als er regen is voorspeld of wanneer je je gazon enkele dagen na elkaar voldoende water kunt geven.
Indien nodig, kun je nu ook de graskanten afsteken zodat je gazon niet gaat woekeren.

Maak de vijver schoon
Algen zullen nu de zon vaker schijnt, ook sneller groeien. Je kunt ze verwijderen door ze er met de hand uit te scheppen of een speciaal bestrijdingsmiddel te gebruiken. Ga hiervoor ten rade bij je tuincentrum.
Haal oude planten uit de vijver en vervang ze.
Wacht tot half mei om vorstgevoelige plantjes in de vijver te zetten.
Controleer vissen op ziektes en voeder ze regelmatig.

Tips voor de moestuin
Heel wat groenten, zoals bloemkool, broccoli en courgette mogen nu in de volle grond worden geplant. Bekijk onze handige moestuinkalender om te zien welke groenten je nog kunt zaaien of planten in mei.

Plant klein fruit, zoals rode bessen, bosbessen, bramen en frambozen in potten op het terras. Een heerlijk tussendoortje in de zomer is dan verzekerd!
Verwijder de uitlopers van aardbeien en leg stro onder de plantjes. Zo voorkom je dat aardbeien die op de grond liggen gaan rotten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *