TUIN: Kiss-Me-Over-The-Garden-Gate

Dank zij het Nederlandse tv-programma, Binnenstebuiten, heb ik een nieuwe plant ontdekt, en voor iemand zoals ik die van mooie woorden houdt, met een poëtische naam: Kiss Me Over The Garden Gate. Natuurlijk heb ik direct de zaadjes besteld en moeten die de komende jaren zorgen voor veel kusjes over mijn omheining!

KISS ME OVER DE GARDEN GATEPolygonum oriëntale
Wordt ook wel Persicaria orientale genoemd.

Al jaren één van mijn favorieten. En dat komt goed uit want ik hoef haar al jaren niet meer zelf te zaaien, ze komt elk jaar via spontane zaailingen die ik rond april vind, terug in mijn tuin, zachte of strenge of natte winter, maakt allemaal niets uit.Niet lastig, de zaailingen zijn gemakkelijk te herkennen (zie onderaan deze pagina) en te verplanten, wat je niet hoeft schoffel je gewoon onder (of je geeft ze weg, elk jaar staan hier altijd wel wat mensen de zaailingen die ik zelf niet hoef met een schepje weg te halen voor hun eigen tuin.

Als je haar voor de eerste keer zaait heb je er wellicht nog wel wat moeite mee; ze houdt van een koudeperiode en sterk wisselende temperaturen bij de kieming. Zonder dat kiemt ze echt niet, ik heb nog nooit gehoord dat de zaden gewoon bij kamertemperatuur kiemen.

Zaai haar dus vooral vroeg en koud; ergens tussen eind november en half januari, gewoon buiten in potjes. Of in een kasje of platte bak; daarin kan het overdag in de zon eind februari al ruim 20 graden worden terwijl het ’s nachts dan net zo koud is als buiten.

De zaden kiemen dan ergens in maart of april, afhankelijk van grondtemperatuur (na een koude of juist een zachte winter).

Dat zaaien en kiemen is dan ook gelijk haar enige nadeel want verder is ze echt probleemloos en een geweldige plant in je tuin.

Als de zaden eenmaal gekiemd zijn kun je de zaailingen uitplanten, liefst op een zonnig plekje. En daar groeit ze zo snel dat je haar amper bij kunt houden. Geef haar dan ook wel wat voeding en zorg voor voldoende vocht want dat heeft ze nodig om rond eind juli al zo’n 2 meter hoog te zijn (in de herfst is dat nog wel zo’n 70-80 cm hoger).

De planten beginnen rond juli ook te bloeien, en die bloei gaat door tot heel ver in de herfst, zolang het maar niet echt vriest.

Ze bloeit met felroze bloem in hangende aartjes. En die aren worden alsmaar langer en gaan meer en meer hangen naarmate ze langer bloeit; de Engelse naam voor deze plant is dan ook “Kiss-Me-Over-The-Garden-Gate, waaruit je ook al af kunt lezen dat ze hoog wordt en in hangende aren bloeit.

Een paar jaar geleden (na een koele, natte zomer maar warme herfst) bloeide de plant hier in de achtertuin half december (!) nog steeds, in januari was het met de vorst dan wel snel over met de planten, maar ze blijft één van de weinige planten die zo groot wordt in 1 jaar, en zo mooi en lang bloeit.

Gemakkelijk zaden van te oogsten. Je ziet de rijpe zaden niet, die zitten verscholen tussen de nog steeds bloeiende aren. Pak voorzichtig zo’n bloeiaar vast en wrijf er zachtjes met je hand over. De rijpe zaden vallen tussen de bloeiende bloempjes in je andere hand (de bloeiaar bloeit dus verder gewoon door). De zaden zijn vrij groot en zwart en zitten vaak nog half in zachtroze hoesjes die er na het drogen vanaf kunt wrijven.

BRON: www.mooiemoestuin.nl

4 gedachten over “TUIN: Kiss-Me-Over-The-Garden-Gate

 1. Dag Micheline,

  ik probeerde al 2 jaar deze plant zelf te zaaien, zonder succes.
  Zou ik van jou een of enkele zaailingen kunnen kopen?
  Naar wat ik lees, ben je dan vertrokken en zaait het zich dan makkelijk elk jaar opnieuw uit.
  Ik werk in La Hulpe, dus kan makkelijk eens bij jou passeren.
  Frie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *