TUIN: Aardbeiboom

Ik heb het al bijna overal gezet in de tuin, maar nergens wou het werkelijk groeien, tot ik nu merk dat ik een plaats heb gevonden waar het met zijn goesting lijkt te staan: het Aardbeiboompje (Arbutus unedo).

Gebloeid heeft het nog niet en dus ook geen vruchten gedragen, maar ik heb er goede hoop op dat het dit jaar wel zal lukken.

De aardbeiboom is een kleine loofboom die tot 10 m hoog wordt. Hij kan uitgroeien tot een struik en wordt dan tot 3,5 m hoog, hij groeit namelijk breder dan hoog. Hij is wintergroen en bloeit laat in het jaar waarna de vruchten verschijnen die aan de boom blijven rijpen tot de volgende bloei. Door deze all-year-round kenmerken is de aardbeiboom een echte aanrader om als solitair aan te planten in de tuin.

De donkergroene, glanzende bladeren zijn getand, tot 10 cm lang en tot 3 cm breed. De bloei komt tevoorschijn in oktober – december en bestaat uit witte/lichtroze bloemtrosjes. Daarop volgen de, zoals de naamgeving voorspeld, op aardbei gelijkende vruchten. De vruchten zijn oranjerood, tot 2 cm groot, hebben een ruw oppervlak en blijven aan de boom rijpen tot de volgende bloei.

De Latijnse naam van de aardbeiboom komt van ‘unum edo’, wat staat voor: ik eet er één.

De op aardbeien gelijkende vruchten zijn eetbaar en worden gebruikt voor het maken van gelei en sterke dranken.

Bron: Groen van bij ons

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *