Taal in de zorg

“Ik ben uw ‘engelke’ niet”: Maria (91) wil einde van betutteling in woonzorgcentra
Bron: Radio 1 – Het Nieuwsblad

Het is een bekende kwaal in de ouderenzorg en iets waar al in de opleidingen tot verzorgende voor gewaarschuwd wordt: de betutteling van mensen die een heel leven zelfstandig geleefd hebben, maar in een woonzorgcentrum plots weer worden aangesproken alsof ze kleutertjes zijn. De 91-jarige Maria stoort zich er soms echt aan, en dat kwam ze vanochtend vertellen bij Karolien Debecker op Radio 1.

Een pleidooi tegen betutteling, daarvoor kwam de 91-jarige Maria Verschueren vanochtend speciaal naar de studio van ‘Bij Debecker’. “Schatteke, lieveke, engelke”, het waren allemaal manieren waarop Maria aangesproken werd toen Maria pas in het woonzorgcentrum woonde. “Dan kwamen ze mij vastpakken en kusten ze mij, en dat was ik niet gewoon. Ik ben uit de Antwerpse Kempen, en van een oudere generatie. Daar wordt niet gekust.”

Ze maakte haar ongemak met de betuttelende houding van het verzorgende personeel duidelijk, waarna de reacties toch gemengd waren. “Maar nu noemen ze me Maria of Mariake, en daar neem ik genoegen mee.” Het stopt niet bij hoe ze haar aanspreken, ook de vaak gebezigde verkleinwoordjes storen Maria enorm, zo vertelt ze zelf. “Ik vind dat zo kinderachtig!”

Maria geeft meteen ook goede raad aan ouderen die zelf voelen dat ze betutteld worden: “Het heeft misschien wel wat met de ouderen zelf te maken. Maar ik ben nooit bang geweest om van me af te bijten.” Gewoon zeggen dus, als je je eraan stoort, dat is de boodschap. “De verzorgers weten dat ze mij niet moeten betuttelen en ze spreken mij dan ook niet meer aan met ‘zoeteke’ en dergelijke. En daar ben ik blij om.”

Ook praktijklector verpleegkunde An Uyttendaele kwam aan het woord in de studio. Zij vertelde dat het inderdaad een vaak voorkomend probleem is in de woonzorgcentra, maar ook dat eraan gewerkt wordt. “Er wordt nu heel veel aandacht besteed aan professionele communicatie tijdens de opleiding en we hebben ook een grote groep vrijwilligers die de studenten bijleren over communiceren met de mensen die ze verzorgen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *