Stop de welvaart!

Gisteren werd ik op Facebook bijna van moord beschuldigd omdat ik in mijn tuin een paddenstoel uit de grond had getrokken en de foto ervan op mijn pagina had gezet, met de vraag of deze eetbaar was.

Er is blijkbaar een nieuwe categorie van fanatiekelingen en extremisten ontstaan, de zogenaamde milieuactivisten, die elk sprietje gras, en al wat natuur is, heilig hebben verklaard en gaan redden.Onze welvaart heeft blijkbaar de wereld naar de verdoemenis geholpen, en vorige generaties hebben er gewetenloos voor gezorgd dat het hier niet meer leefbaar is voor onze kinderen en kleinkinderen.

Zullen we eens bekijken hoe we dat kunnen oplossen?

Wel, als onze kinderen en kleinkinderen onze welvaart niet meer willen, omdat dat ten koste gaat van het milieu, dan gaan ze maar net als ik werken op hun vijftiende, gaan nooit op vakantie, maar blijven thuis om te werken, krijgen maar honderd frank zakgeld als ze achttien geworden zijn, trouwen op hun negentiende en huren een oud krot voor vijfhonderd frank in de maand, sparen elke cent die overblijft aan het einde van de maand en blijven de rest van hun leven afhankelijk van de goodwill van anderen en hopen van harte dat ze nooit ziek worden, zodat ze kunnen blijven werken en sparen.
En met wat geluk, valt alles nog een beetje mee!

Geen welvaart, geen luxe, nietwaar, misschien zelfs niet het allernodigste. Gelukkig is dan wel de natuur gered!

Ik weet dus nog altijd niet of mijn paddenstoel al dan niet eetbaar is, terwijl mijn voorouders dat wellicht wel wisten, en dat zonder te googelen.

En hoe goed kent die jonge, protesterende en beschuldigende generatie de natuur? Kennen zijn het verschil tussen een merel en een lijster, een madeliefje en een magrietje, een wesp en een bij…?

Want zoals bij elke relatie moet je eerst kennen, vooraleer je er kan van gaan houden, en dan zowel van de goede als van de slechte kanten, van de voor- en nadelen, want iedere medaille heeft nu eenmaal twee kanten, zo ook de welvaart.

Gelukkig is er voor alles een gulden middenweg, want fanatisme en extremisme heeft nog nooit de problemen opgelost. Integendeel!

2 gedachten over “Stop de welvaart!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.