Oudewijvenzomer

Vandaag begint het jaarlijkse Druivenfestival in Hoeilaart. De druiventeelt is het waar het dit weekend allemaal om draait in Hoeilaart, of tenminste zou moeten om draaien. Maar onze druiven zijn stilaan tot parels voor de zwijnen verworden, en het Druivenfestival nog enkel tot festival.http://carnetsdenormann.com/viticulteur-a-overijse/

https://www.druivenfestival.be/

Veel zal ik er niet van zien. Zeker is wel dat het zoals haast elk jaar goed weer zal zijn, en daar ben ik dan dit jaar extra blij om.Rond deze tijd is de grote zomer wel voorbij, en is het gedaan met de hoge temperaturen, maar we krijgen nog een nazomertje: de oudewijvenzomer.
De nazomer, oudewijvenzomer of Sint-Michielszomer – soms ook wel als Été Indien of Indian Summer aangeduid – is de periode van eind september tot half november waarin het nog zomerachtig weer kan zijn.
Oorspronkelijk komt het begrip uit de Noordse of Germaanse mythologie, waarin noodlotsgodinnen wevend of spinnend werden afgebeeld. Ze beeldden daarmee de menselijke levensdraden uit.
De term “oudewijven” is waarschijnlijk terug te voeren op een vrouwelijke watergeest met lange witte haren. Later werd het toegeschreven aan oude breiende vrouwen en aan veldspinnen die bij rustig nazomerweer lange draden spinnen.
Sint-Michielszomer, komt omdat het op 29 september eigenlijk de feestdag is van mijn heilige naamgenoot, die blijkbaar voor nog wat extra zomer zorgde en nog altijd zorgt.In elk geval, ik ben wel al terug beginnen breien, en spinnen die kom ik tegenwoordig ook elke dag tegen, en die spinnen zowel binnen als buiten inderdaad hun webben.  Buiten zijn ze prachtig, maar binnen zie ik die diertjes liever niet aan het werk, en is hen geen lang leven gegund. Ook spinnen moeten hun plaats kennen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *