Obstakels

Een artikel gevonden op Facebook over welke obstakels ons geluk in de weg kan staan. Ikzelf heb vooral last van obstakel nummer drie, maar het mindert met de jaren.

Gelukkig zijn is niet altijd vanzelfsprekend. In dit artikel vind je acht veelvoorkomende obstakels die jouw geluk in de weg kunnen staan. In welke obstakels herken jij je?

1. Vinden dat de wereld eerlijk moet zijn

Het leven is niet eerlijk. Dat is het nooit geweest. En hoogstwaarschijnlijk zal het dat ook nooit kunnen worden, gezien alle verschillende omstandigheden waarin mensen terecht kunnen komen.
Er gebeuren dingen die niet eerlijk zijn, waarbij gerechtigheid ver te zoeken is. Dat is het leven. Ja, dat voelt soms verschrikkelijk. Het geeft je een gevoel van machteloosheid.
Ja, je kunt je inzetten om de wereld eerlijker te maken. Door ervoor te zorgen dat alle mensen gelijke kansen en gelijke rechten krijgen en gaandeweg een spoor van goede daden achterlaten. Maar weet dat de wereld nooit eerlijk zal zijn. Hoe hard je je er ook voor inzet.

2. Denken dat de veilige weg minder pijn doet

De veilige weg doet op de korte termijn meestal minder pijn. Het is namelijk vaak de makkelijkste weg. Maar besef dat het ook de weg is die je in veel gevallen uiteindelijk de meeste pijn zal bezorgen.
Bij een partner blijven die je verbaal, geestelijk of fysiek mishandelt voelt nu veilig omdat je weet wat je hebt. Toch is het op de lange termijn duidelijk dat je meer en meer pijn zult voelen.
Toch maar weer dat sigaretje opsteken terwijl je gestopt was. Dat voelt nu fijn en veilig. Op de lange termijn beroof je jezelf van je gezondheid én van je financiële veerkracht.
Niet durven uitkomen voor je mening, waardoor je een grijze muis wordt waar niemand aandacht aan besteedt. Dat is veilig, maar niet de weg naar het leven dat je voor ogen had. Je wordt pas opvallend en opmerkelijk zodra je je eigen stem volgt.
Blijven hangen op een werkplek die je ongelukkig maakt. Het is makkelijker om je hoofd te buigen en toch maar weer aan te schuiven op kantoor. Maar besef dat deze situatie je op de lange termijn een bore-out, burn-out of depressie kan bezorgen.
Weeg de lange termijn vaker mee in belangrijke beslissingen. Dan zul je tot de conclusie komen dat de veilige weg op de lange termijn vaak de pijnlijkste weg is.

3. Geloven dat je de controle hebt

Het is prima om een gevoel van controle op te roepen. Bijvoorbeeld door je leven georganiseerd te houden, door te plannen en vooruit te denken. Op die manier kun je de loop van je leven flink beïnvloeden.
Maar meer dan een gevoel van controle zul je nooit bereiken. Je hebt namelijk geen controle. En dat zul je nooit hebben. En dat is soms een van de moeilijkste lessen die we te verwerken krijgen. Bijvoorbeeld wanneer een dierbare die altijd gezond heeft geleefd een ernstige ziekte krijgt.
Je kunt het leven beïnvloeden, maar je kunt de loop van het leven niet controleren.

4. Geloven dat de toekomst slechter wordt

Als je gelooft dat de toekomst slechter wordt dan doe je jezelf waarschijnlijk tekort. Deze overtuiging werkt niet alleen verlammend. Het zorgt namelijk ook nog eens voor een self fulfilling prophecy.
Want waarom zou je inzetten voor een betere toekomst als je gelooft dat het toch geen zin heeft? Waarom zou je vechten voor een verloren zaak? Precies, dat doe je niet.
Niemand kan de toekomst voorspellen. En niemand heeft een duidelijk beeld van hoe onze wereld werkt. De wereld is voor mensen veel te complex om echt te begrijpen. We doen wel pogingen. Sommige mensen komen dan uit bij een positief beeld, anderen bij een pessimistisch beeld. En ze zijn waarschijnlijk beiden onjuist.
En bovendien zijn er een aantal belangrijke trends die in ons voordeel werken. De toekomst is waarschijnlijk mooier dan je denkt. Nog genoeg reden om je in te zetten voor een betere wereld dus!

5. Het idee dat anderen beter af zijn dan jij

Ja, anderen zijn rijker dan jij. Ja, anderen zijn slimmer dan jij. Ja, anderen zijn aantrekkelijker dan jij volgens de reclame maatstaven. Nou en?
Wist je dat die ontevredenheid die je voelt er automatisch voor zorgt dat anderen beter af zijn dan jij? Het maakt niet uit hoe knap, rijk, succesvol, slim of populair je bent. Het gaat erom of je tevreden kunt zijn. Of je tevreden kunt zijn met jezelf en met je leven.
Als het je lukt om tevreden te zijn (en dat lukt je), dan ben je het beste af. Er zijn maar weinig mensen tevreden. Als het jou lukt, dan behoor jij tot de gelukkigste mensen op de planeet. Dan ben jij het beste af, ongeacht alle andere zaken.

6. Geloven dat mensen van je moeten houden

Mensen moeten niets. Sterker nog, deze instelling zorgt er waarschijnlijk voor dat je mensen afstoot. Je zult merken dat het je niet lukt om mensen van je te laten houden, ook al doe je nog zo je best.
Liefde moet stromen. Het houdt niet van ‘eindstations’. En als jij merkt dat je een gebrek aan liefde ervaart, dan is het tijd om jezelf om te toveren tot een doorgaande weg.
Met andere woorden: jij moet beginnen met het geven van liefde. En dat wil niet zeggen dat je constant moet zoenen en knuffelen. Het begint eerder bij jezelf. Je zult moeten leren houden van jezelf. Zoals je bent, met al je (in jouw ogen) mindere kanten.
Zodra jij echt van jezelf kunt houden, kun je je liefde verspreiden onder de mensen in je leven. Dan kun je geven. En zodra jij begint te delen, zul je merken dat het verkeer weer op gang komt. Dan zal liefde gaan stromen in je leven, en zullen mensen in je omgeving hun liefde voor jou tonen.
Liefde begint bij jezelf. Zorg dat je ervan overloopt, dan gaat de rest vanzelf.

7. Het idee dat lijden slecht is

Lijden is op zichzelf een nuttig aspect van de menselijke ervaring. Door te lijden worden we sterker. Leren we meer over onszelf, over onze plek in de wereld en onze sterke en zwakke kanten.
Het zijn de moeilijke periodes die ervoor zorgen dat je de moeilijke keuzes maakt. Dat je knopen doorhakt en je leven op een nieuwe koers zet. Pas wanneer het lijden ondraaglijk wordt onderneem je actie. En die actie maakt vaak het verschil.
Hoeveel mensen komen er niet beter uit een burn-out? Of gebruiken de lessen die zij hebben geleerd om andere mensen te helpen, om de wereld mooier te maken?
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we al het lijden moeten goedkeuren. Veel lijden is onnodig en niet nuttig (zoals mensen die worden gemarteld of die sterven van de honger). Het wil wel zeggen dat je jezelf mag observeren in een moeilijke periode. Dat je mag beseffen dat de pijn niet alleen slecht is. Dat het er mag zijn, en dat de pijn je kan helpen groeien.
En zodra het je lukt om je pijn te ‘observeren’, ontdek je tegelijkertijd dat jij en je pijn twee losse dingen zijn. Jij ervaart gevoelens, jij bent niet je gevoel. En dat is een wereld van verschil.

8. Denken dat anderen verantwoordelijk zijn voor jouw geluk

Dat zijn ze niet. Simpel zat. Als je dit gelooft, dan zal je leven getekend worden door teleurstelling en frustratie. Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn eigen geluk. Dat klinkt egocentrisch, maar het is simpelweg hoe de wereld in elkaar steekt.
Jij kunt mij niet volledig gelukkig maken. En ik jou ook niet. We moeten het allebei zelf doen. Het leven is een strijd met jezelf. Ja, natuurlijk dragen goede relaties bij aan een gelukkig leven. Maar ook die relaties moet jij zelf opbouwen, met de juiste mensen die bijdragen aan jouw geluk.
Ieder mens bewandelt zijn eigen pad. En als jij meer uit je leven wilt halen, dan wordt het tijd dat je zelf de route gaat uitstippelen. Je kunt iemand anders niet blijven volgen, aangezien jullie paden nooit hetzelfde zullen lopen. Als je toch blijft volgen, dan zul je jezelf tekort doen. Dan zul je merken dat je niet echt gelukkig kunt zijn.
Jouw geluk is jouw zaak. En als je merkt dat er op dit moment iets in de weg staat van jouw geluk, dan is het jouw verantwoordelijkheid om daar iets aan te veranderen. Ja, soms krijg je hulp. En soms niet. Soms is het even slikken om vooruit te komen. Maar so be it. Het leven is niet altijd eerlijk, niet altijd leuk, niet altijd pijnloos.
We hebben het allemaal moeilijk van tijd tot tijd. En dat is prima. Dat hoort bij het proces van groei. Groei doet pijn. En die pijn blijkt achteraf vaak de moeite waard. Zo ben je tenslotte ter wereld gekomen. Je (biologische) moeder heeft pijn gehad vanwege jouw groei, vooral tijdens het baren. En ik kan me zo voorstellen dat jij vindt dat die pijn de moeite waard is geweest.
Als jij je leven beter wilt maken, moet jij je leven beter maken. Dan moet jij de boel in beweging zetten, hulp vragen, dingen leren, dingen regelen. Zodra je dat idee koestert, zul je merken dat gelukkig zijn een stuk makkelijker wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *