Menopauze

De menopauze is een geniale zet van de natuur

De Morgen – Mark Coenen – 10 september 2019

Seks verandert alles. Dat zing je als je 15 bent. Seks is oké ook als je bijna 55 bent. Dat zeg je als je bijna 55 bent. En zeker als je daar al een flink stuk voorbij bent. Je stem bibbert misschien al een beetje en de rest soms ook, maar de goesting blijft.

Wijze woorden van Monica Bellucci, de Franse filmster waarvoor de woorden ravissant en chouette zijn uitgevonden.

Seks is zelfs gezond op die leeftijd: dat schreven tot mijn groot genoegen de kranten vorige week en niet dat je alles moet geloven wat die mannen schrijven, dit is wel een wijsheid om boven ons bed te hangen, sprak ik ernstig tot mijn vrouw. Wel in heel grote letters, want we worden beiden wat kippig.

De overleving van onze soort

Kinderen kopen op je 73ste – dat is toch een ander paar mouwen. Het kan en het gebeurt. In India was het deze week weer zover. Op grootmoeders leeftijd nog zelf een kind kopen – het lijkt voor beide partijen een risico. Buiten dat je tegelijkertijd je pampers kunt verversen of toch ongeveer, en daardoor misschien korting krijgt bij een familieaankoop, lijkt mij de start van het ouderschap op die leeftijd toch niet echt een aanrader.

Het is dan ook niet de bedoeling van de natuur, die om dat soort aberraties te vermijden de menopauze heeft uitgevonden. Geen pretje voor zij die het meemaken, maar het zorgt wel voor een betere taakverdeling. Onder de vijftig koop je kinderen, daarboven word je grootouder.

Grootmoeders hebben, dat is onderzocht, een grote bijdrage geleverd tot de overleving van onze soort. Zij zorgden voor de andere kinderen als de pasgeborene de volledige aandacht opeiste van de moeder. Waardoor hun overlevingskansen drastisch stegen. En hun verstand ook, want de kinderen kregen de aandacht die nodig is om dat te ontwikkelen.

Bietekwieterij

De menopauze is dus een geniale zet van de natuur, al is het natuurlijk behoorlijk seksistisch dat een man tot ver na zijn dementie met zaad kan strooien waaruit, met enig ongeluk, nageslacht wordt geboren. Een verplichte castratie op 55 lijkt mij dus, en niet alleen in functie van de wereldvrede, een eerlijke oplossing. Kan dat alsnog in de startnota?

Het zorgt voor een vermindering aan testosteron, de aanjager van zoveel mannelijk kwaad, maar ook ander haantjesgedrag, de agressie in het verkeer en de bietekwieterij op Twitter zullen dramatisch zakken.

Niets tegen ouders die al wat ouder zijn, natuurlijk. Ik ben er zelf een. Op de leeftijd waarop je bij de rijkswacht met pensioen mag kwam de jongste in ons leven. En wat voor leven ze maakt – alsof het niet op kan.

Dag vadertje, zei ze vanochtend plagend toen ze na 16 keer heur haar gecontroleerd te hebben in de badkamerspiegel mij gedag kwam zeggen terwijl ik nog pontificaal in bad zat. En ze gaf mij een zoen op mijn voorhoofd.
Daar had ik niet van terug.

Mark Coenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *