Lievevrouwebedstro en zo…

De voorbije week samen met David naarstig in de tuin gewerkt, en eindelijk steekt alles in de grond wat ik gekocht had in Beervelde en via internet.

Ik heb o.a. Lievevrouwebedstro geplant, een onkruid dat eigenlijk een kruid is waar men een lekker drankje van kan brouwen, en nog een paar andere verdiensten heeft. In de Arlon, in de provincie Luxemburg, is Maitranck (meidrank) een streekproduct en zoet aperitief.

https://wereldsmaken.com/maitrank/

Lievevrouwebedstro is een in onze streken winterharde vaste plant. Het is een laagblijvend kruid (15 centimeter), dat zich via zijn dunne wortelstokken langzaam kan uitbreiden, zonder dat het echt gaat woekeren. Aan de rechtopstaande, vierkante stengeltjes staan kransen van een achttal blaadjes, die elk ongeveer een halve centimeter breed en ongeveer drie centimeter lang zijn.

TEELTTIPS:
Lievevrouwebedstro is een meerjarige plant die de voorkeur geeft aan een plaatsje in de zon of halfschaduw. We planten hem het best op een losse, vochtige, voedselrijke grond. Bij perioden van droogte is water geven noodzakelijk. De takken en blaadjes oogsten we tijdens de bloei.

GEBRUIK:
Lievevrouwebedstro wordt gebruikt voor de bereiding van de zogenaamde meibowl. Die maken we door 1 klein bosje lievevrouwebedstro te bestrooien met 1 eetlepel suiker, hieraan voegen we 2 dl cognac en 1/2 l droge witte wijn toe. We laten het geheel een nachtje trekken. ’s Anderendaags verwijderen we onze lievevrouwebedstro en voegen nog 2 l wijn en een 1/2 l champagne (kan vervangen worden door spuitwater) toe. Koel geserveerd is dit de ideale drank om het begin van de zomer te vieren. Andere dranken kunnen we ook aromatiseren door een bosje van dit kruid enkele uren in de vloeistof te laten trekken.


Lievevrouwebedstro wordt ook gebruikt voor het op smaak brengen van jams, thee en ijs.

Thee helpt bij slapeloosheid en nervositeit. Verder heeft het kruid een bloedzuiverende werking en ook bij indigestie, darm- en maagkrampen kan het kruid verlichting bieden.

OPGEPAST: het kruid bevat veel cumarine en mag doordoor slechts met mate gebruikt worden, bij een te hoge dosering kan misselijkheid en hoofdpijn optreden. Ook geeft cumarine interacties met bloedverdunnende medicijnen. Neem je zulke medicijnen dan mag lievevrouwebedstro enkel gebruikt worden in overleg met een arts.

Geurzakjes met het kruid in onze kleerkast hangen verjaagt de motten.

Bron: www.hermie.euDe Latijnse naam van Lievevrouwebedstro is Galium Odoratum.

Bij de Germanen was het Lievevrouwebedstro waarschijnlijk een cultusplant gewijd aan Freya, zuster van oppergod Wodan / Odin en godin van de geboorte. Het plantje werd vermoedelijk als wiegenkruid gebruikt.

Volgens de latere christelijke legende zou Lievevrouwebedstro het kruid zijn waarmee Maria’s bed was opgemaakt. Dat wordt ook beweerd van het echte walstro (Galium verum). In heel wat legenden is het Lievevrouwebedstro echter het wiegenstro van het kindje Jezus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *