Liefde niet, verliefdheid wel

Liefde op het eerste gezicht zoals in ‘Boer zkt. Vrouw’, bestaat dat eigenlijk wel echt?

Het Nieuwsblad – 12.09.2018

Boer Jeroen uit Duitsland heeft na twee afleveringen in het nieuwe seizoen van ‘Boer zkt. Vrouw’ een serieuze boon voor kandidate Severien. Vanaf het eerste moment dat hij de vrouw zag, is hij helemaal ondersteboven van haar. Tijdens de speeddate was hij zelfs even sprakeloos. En hij is niet alleen: ook zij glundert in zijn gezelschap. Maar bestaat liefde op het eerste gezicht eigenlijk wel? En hoe ga je om met die befaamde coup de foudre?

Wie denkt dat liefde op het eerste gezicht kan, moeten we teleurstellen. Uit onderzoek aan de universiteit van Groningen is reeds gebleken dat het fenomeen niet bestaat. Mensen verwarren een sterke aantrekkingskracht verkeerdelijk met liefde.

Maar verliefdheid op het eerste gezicht bestaat wél, dat bevestigt ook relatiedeskundige Rika Ponnet. “Wees blij dat het je overkomt, want het gebeurt niet bij iedereen. Je hoeft er niet naar een negatieve manier naar te kijken of van weg te lopen. Geniet ervan en verken het gevoel. Het is een heel leerrijk moment waarbij je ook meer over jezelf te weten komt.”

Verwar de het intense moment ook niet zomaar met lust, want het is meer dan dat. “Overvallen worden door een gevoel van verliefdheid heeft niet alleen met iemands uiterlijke kenmerken te maken. Als we iemand voor het eerst zien, zijn we in staat om de ander te lezen. Dat gebeurt op een heel onbewust niveau. Je voelt de ander beter aan dan je denkt, onder meer dankzij lichaamstaal, en detecteert snel dat de persoon in kwestie een aanvulling kan zijn in je leven. Dat draagt bij aan die totaalervaring.”Een zeldzaam gevoel

Volgens de experte heeft een coup de foudre veel te maken met de manier waarop je zelf emotioneel functioneert als je verlangt naar een partner. “Er zijn mensen die zich overgeven aan nieuwe contacten. De poort staat bij wijze van spreken helemaal open. Als ze iemand tegenkomen die volledig beantwoord aan hun noden, laten ze die persoon helemaal toe. Dat brengt het gevoel van verliefdheid op het eerste gezicht met zich mee. Wie vanuit emotioneel standpunt de kat uit de boom kijkt en iemand op een rustige manier beter wil leren kennen, zal minder snel een coup de foudre ervaren.”

De ene benadering is niet beter of slechter dan de andere. “Plotse verliefdheid kan een even goede start zijn van een relatie als het geleidelijk opbouwen van een band. En een amoureuze overrompeling kan net als bij elke relatie waarin verliefdheid vervaagt verduidelijken dat er naast die verliefde gevoelens eigenlijk geen diepere connectie is. De boodschap is na een eventuele tegenslag, te blijven openstaan voor verliefde gevoelens. Er is niemand die vandaag vanuit een puur rationeel standpunt aan een relatie begint.”

Rikka Ponnet heeft een eigen relatiebureau, Duet, in Gent. Meer info: duetrelatiebemiddeling.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *