Kussen

Elke dag een half uur kussen en andere tips om je relatie beter te maken

Nieuwsblad – 06.09.2018

Verliefdheid verdwijnt al snel, dan komt liefde in de plaats. En liefde is, zoals dat heet, een werkwoord. Blijven investeren in een relatie is de essentie om ze leuker te maken. Dat precies wat vier koppels in het VTM-programma ‘Koppels’ gaan uitproberen met de hulp van klinisch seksuologen Chloé De Bie en Wim Slabbinck. Helpt het echt om elke dag een half uur te kussen? En welke tips hebben ze nog?

Een half uur per dag kussen

De experts zijn het eens: kussen is een snelle manier om je meer verbonden te voelen met je partner. “Lieve kusjes zijn gezellig en doen meer intimiteit ontstaan. Bij tongkussen wordt speeksel uitgewisseld en schep je een heel andere, meer passionele, sfeer”, zegt De Bie. “De lippen zijn immers een erg erogene zone en activeren genotsprikkels. Je krijgt er zin van. Bij elke kus komen endorfines, ook wel gelukshormonen genoemd, vrij. Zoenen maakt je dus echt gelukkig.”

Volgens Slabbinck is kussen een van de bouwstenen van een goede relatie. “Zie het als een soort snoepje. Iedereen doet het weleens en het kan een aanzet zijn om te praten over intimiteit en seksualiteit. Koppels die weinig kussen, kunnen zich afvragen of ze het niet meer doen omdat hun relatie scheef zit. Of is het net andersom en gaat het minder omdat er niet meer wordt gekust?” Hoe dan ook: als je seksleven stroef verloopt, begin dan bij het begin. Concentreer je op het kussen, zonder dat het meteen tot seks moet leiden. Probeer verschillende soorten kussen uit om te zien wat werkt: kus in de nek, kus geblinddoekt,… Met creativiteit komt speelsheid terug.

Steek je telefoon weg, kijk niet op je tablet

“Het klinkt zo eenvoudig, maar het is heel moeilijk . Als je op restaurant zit met je gsm bij de hand, zit die ene vriend(in) die sms’t eigenlijk ook aan tafel. Technologie haalt je weg uit het moment”, zegt De Bie. En als jullie minder aandacht hebben voor elkaar, is er ook minder ruimte voor intimiteit en seks.” Denk je dat het wel meevalt met dat chatten aan tafel? Installeer dan eens een app die je smartphonegebruik meet, meestal is dat even schrikken.

Weet je niet wat gedaan zonder technologie in de buurt? Kijk in elkaars ogen. “Doe het gerust drie tot vijf minuten lang. Het creëert een krachtig moment tussen jullie beiden. Er is even heel duidelijk een quasi onzichtbare verbondenheid die je een sterk gevoel van liefde bezorgt.” Andere tips van de seksuologe: waag je aan het pikante gezelschapsspel ‘Ultiem Verlangen’, dat werd ontwikkeld om elkaar beter te leren kennen – ook al ben je even samen – en opbouwt naar het seksuele.Verrassing!

Sleur geeft stabiliteit en veiligheid, maar maakt ook dat je je partner soms als vanzelfsprekend beschouwt. Daarom is het belangrijk dat je elkaar af en toe probeert te verrassen. “Het is niet nodig om met grote cadeaus en initiatieven af te komen. Ook kleine dingen, al is het maar een post-it of leuk sms’je met een overwacht compliment: het is spontaan bewijsmateriaal waarmee je toont dat je de ander nog steeds graag ziet, met als een gelukkig gevoel als resultaat”, zegt De Bie. Een tip: ga weer daten. Plan elk om beurt iets in, maar verklap niet wat jullie gaan doen. Zo blijft het spannend en geef je de relatie kleine duwtjes in de beste richting.

Ook al is het lastig, praat toch over seks

De seksuologen spreken uit hun ervaring: “Over seksualiteit praten is niet voor elk koppel even makkelijk.” Maar er bestaan hulpmiddelen om het onderwerp een luchtige manier aan te pakken. “Je kan je seksuele voorkeuren ingeven in een app, zoals UnderCovers of Kindu. Die synchroniseert je wensen met die van je partner en geeft een overzicht van wat bespreekbaar is. Ook samen porno of porna bekijken, erotische verhalen lezen kan een conversatie op gang brengen”, zegt De Bie.
Seksleven in het slop? Volgens Slabbinck is het steeds een goed idee om terug te blikken naar het begin van jullie relatie. Hoe was het dan, toen julie nog geen seks hadden? Ga terug naar de basis (denk aan een hand op de schoot in de bioscoop,…) Bouw langzaam op, streel elkaar vaker,… Het is niet nodig dat er per se seks van komt, ook dat kan je afspreken. Het gaat erom om elkaar opnieuw te ontdekken en de essentiële verbinding te hernieuwen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *