Koken: Zonderlinge vlaai

Zonderlinge vlaai

Deze vlaai werd door de Vlaamse schilder Bruegel in beeld gebracht op een van zijn meest bekende schilderwerken en dat op zich maakt deze taart al ‘zonderling’. Dit oeroude dessert mag dan wel een gekke naam hebben, de combinatie van smaken is nog steeds een schot in de roos. De vulling van rijstpap en vanillepudding met een vleugje amandel past namelijk perfect bij de gekruide appelcompote.

https://visit.brussels/nl/article/herdenking-van-450-jaar-pieter-bruegel-in-2019

Ingrediënten – 4 personen
1 liter melk
1 vanillestok
6 eieren
270 g kristalsuiker
20 g puddingpoeder
100 g dessertrijst
100 g amandelen (of amandelpoeder)
een scheutje rozenwater
4 appels
20 g gember (geraspt)
1 kaneelstokje
een scheutje verjus (of vlierbloesem siroop)
een snuif poedersuiker

Benodigdheden
een taartvorm (22 cm Ø)een raspeen blendereen keukenmachine met menghaak

Bereiding

1 liter melk 1 vanillestok
Verwarm de melk in een pan op het vuur. Voeg de zaadjes en de peul van de vanillestok toe.

3 eieren 45 g kristalsuiker
Scheid de eidooiers van de eiwitten en doe de dooiers in de mengkom van de keukenmachine. Klop ze samen met de suiker tot een witte ruban.

20 g puddingpoeder
Meng het puddingpoeder onder de ruban.

100 g dessertrijst
Giet 3 dl vanillemelk in een aparte pot en laat 7 dl melk op het vuur staan. Laat de dessertrijst garen in de melk op het vuur gedurende 30 minuten.

Giet een klein scheutje van de warme melk die je apart hebt genomen bij de ruban met puddingpoeder en roer los met een garde.

Giet het puddingmengsel terug bij het restje van de warme melk en zet het op een zacht vuur. Laat binden tot een romige pudding. Haal de pot van het vuur wanneer de pudding klaar is.

Verwarm de oven voor op 175°C.

100 g amandelen (of amandelpoeder)
Maal de amandelen fijn tot poeder in een blender of gebruik amandelpoeder dat je in de winkel koopt.

3 eieren
Kluts de eieren los in een kom.

Haal de vanillepeul uit de rijstpap en meng de rijstpap met de pudding.

een scheutje rozenwater 125 g kristalsuiker
Voeg een scheutje rozenwater, het amandelpoeder en de suiker toe.

Doe ook de losgeklutste eieren erbij en meng alles tot een mooi beslag.

Boter de taartvorm in en bestuif met bloem. Stort het beslag in de taartvorm en bak de taart gedurende 30 minuten op 175°C.

Appelcompote

4 appels
Schil de appels en snijd ze in blokjes.

Smelt een klont boter in een pan en stoof de stukjes appel aan.

20 g gember (geraspt)1 kaneelstokje100 g kristalsuikereen scheutje verjus
Rasp er de gember bij en voeg de kaneel en de suiker toe. Laat het appelmengsel garen tot compote. Voeg tenslotte nog een scheutje verjus toe en laat afkoelen.

een snuif poedersuiker
Haal de taart uit de oven en laat afkoelen. Bestuif de taart met een laagje bloemsuiker.

Serveer een stuk zonderlinge vlaai met een lepel verse appelcompote. Smakelijk!

Bron: Dagelijkse kost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *