Keuzes

Hebben we volgens de wetenschap nog het recht om “irrationele” keuzes te maken gedurende deze hele coronacrisis?

Blijkbaar niet, want wetenschappers blijven voortdurend op dezelfde nagel kloppen om dit virus te klein te krijgen, ondanks het feit dat ze mekaar toch voortdurend tegenspreken.

Maar de regeltjes waardoor wij en de mensen rondom ons zich zouden moeten veiliger voelen, die veranderen niet. En het middel bij uitstek is natuurlijk de angst vergroten en de vrijheid inperken.

Ik vind echter dat zogenaamde irrationele keuzes maken veel menselijker is, en wie in dit leven beseft dat ons welzijn en ons geluk ook afhangt van hoe we ons geestelijk voelen, zal het daar volmondig mee eens kunnen zijn.

Bovendien wie heeft hier in dit hele corona avontuur de waarheid in pacht? Geconfronteerd met het onbekende kan elk van ons zich immers vergissen. Zodus lijkt mij iedere keuze wel irrationeel. Wat maakt het dan uit? Dat ik mij vergis? Ja, dat kan, net zoals iedereen.

Een keuze maken is je eigen verantwoordelijkheid nemen, ook al vinden anderen die keuze onverantwoord.

Ik heb de afgelopen jaren geleerd dat je datgene moet doen wat je gemoedsrust niet verstoord, waardoor je met jezelf kan leven, stabiel en gezond blijft. Want uiteindelijk als je het met iets niet eens bent, waarom zou je het dan niet anders doen, zeker wanneer dat totaal geen verschil maakt voor de rest van de wereld? En wees ervan overtuigd dat heeft niets met eigenzinnig of dwarsliggen te maken, maar enkel met datgene wat velen uit de weg gaan, en hen verhindert om naar de waarheid over zichzelf te luisteren: verantwoordelijkheid.

De waarheid

Als de waarheid
Iemand kwetst,
Is dat niet
Om wat jij
Zegt,
Maar om wat zij
Niet durven
Zeggen.

Micheline Baetens – 06.06.2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *