Experten

Tegenwoordig passeert in de media een stoet van experten, en ze hebben allemaal het grote gelijk op zak!

Zelfs over onze gezondheid lijken ze meer te weten dan wijzelf, terwijl 90% van een diagnose door de patiënt zelf kan gesteld worden, tenminste als de dokter de zieke laat uitspreken en naar zijn patiënt luistert, want de juiste diagnose wordt meestal gesteld in samenspraak tussen die twee.

Een goede dokter kent en gelooft in dat mechanisme en de tijd van betutteling lijkt gelukkig voorbij, en zo niet, zoek dan maar best een andere dokter!

Gisteren zag ik een mooie film hier: Médecin de Campagne. Ze zullen nog wel bestaan die plattelandsdokters die door weer en wind kilometers rijden om hun patiënten te bezoeken, maar vermist er steeds minder en minder platteland is, zal dit soort dokters ook wel een uitstervend ras zijn, zeker in onze contreien.

Experten, ja die bestaan nog, omdat ze lang gestudeerd hebben en zich in iets gespecialiseerd hebben, maar of ze zich ook rekenschap geven dat hun expertise niet altijd de meest adequate oplossing is om de problemen van de mensen aan te pakken, dat betwijfel ik wel een beetje.

Dat hebben we immers gezien, en aan de lijve ondervonden tijdens deze coronacrisis. De wereld van de gewone man en vrouw staat niet beschreven in hun leerboeken en ligt ook ver van hun bed. Bovendien is ook niet elke expert empathisch en psycholoog genoeg om die alledaagse leefwereld te analyseren. En als dan ook nog de politiek zich met situatie moeit, is de aanpak al helemaal onrealistisch.

Experten

Iedereen
weet iets
van iets,
maar niet alles,
omdat niemand
alles weet
van iets.

Micheline Baetens – 20.06.2020

(Met dank aan corona voor de inspiratie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *