Doktersbezoek

Wanneer is een mens een volleerde zieke?

Nu lijd ik al 30 jaar aan hetzelfde, en nog vertrouwt de dokter mijn ervaring, intuïtie en mening niet.

Oké, het is een jonge dokter die zijn stage nog doet, mijn hele geschiedenis niet kent en waarschijnlijk ook mijn medisch dossier niet eerst doorgenomen heeft, maar dat is nog geen reden om een patiënt niet te vertrouwen en niet te geloven.

De man wilde mij op therapie sturen, omdat ik een verhoging van de medicatie vroeg om de nevenwerkingen tegen te gaan. Ja, ik weet het, het klinkt niet logisch, maar soms kan een dosis net niet hoog genoeg zijn om je de ganse dag goed te voelen.

Bij mij uitte zich dat vooral in nachtmerries en daardoor geraakte ik niet uitgeslapen en werd ik moe wakker. Langzaam groeide de overtuiging dat ik het toch niet zou halen met de lage dosis, die ik trouwens zelf gevraagd had, en tot mij eigen spijt meer moest slikken.

Bon, maar de dokter vertrouwde mijn uitleg niet en “dreigde” met therapie, in plaats van medicatie.

https://www.eoswetenschap.eu/psyche-brein/meeste-depressietheorieen-missen-voldoende-bewijs

Maar ik ben van mijn veertigste tot mijn zestigste in therapie geweest, heb wel honderd boeken gelezen over mijn ziekte, heb mijn verleden verwerkt en genoeg zelfkennis opgedaan om te weten wanneer ik mis zit. Mij kunnen ze dus niet veel meer wijsmaken, en als ik iemand nodig heb om mee te praten, dan vind ik die wel in mijn omgeving. Bovendien ik kan schrijven!

Mijn psychiater stelde altijd de vraag “wat denk je daarvan” voor hij iets in de behandeling wijzigde en het gebeurde altijd in samenspraak. Ook de huisarts doet dat, maar blijkbaar mist deze jonge dokter nog wat ervaring en mensenkennis.

Binnen een week weten we wie juist zat, de dokter of de patiënt. Wedden dat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *