De onkruidtrein van de NMBS

‘Giftrein’ blijft rijden wegens gebrek aan alternatief

Infrabel vraagt Vlaanderen toestemming om ook de komende jaren met pesticiden de sporen onkruidvrij te mogen houden.

De Standaard – 31.10.2019

Spoorbeheerder Infrabel moet al enkele jaren spitsroeden lopen, telkens als het gaat over de ‘onkruidtrein’, door tegenstanders ook wel ‘giftrein’ genoemd, vanwege het gebruik van onder meer de controversiële onkruidverdelger Roundup. Met die hoogtechnologische trein houdt Infrabel de sporen en beddingen onkruidvrij.

In principe mogen overheden in Vlaanderen allang geen pesticiden meer gebruiken. Maar Infrabel kreeg in 2015 van toenmalig Vlaams milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) een uitzondering, voor de laatste keer, voegde ze er later aan toe.

Toch vraagt Infrabel bij de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) nu een nieuwe toelating, ‘wat betreft het gebruik van pesticiden voor het onkruidvrij maken van de sporen en beddingen, en dat gelet op de veiligheidsrisico’s’, zegt woordvoerder Thomas Baeken.

Infrabel had in 2015 ook een afwijking gekregen voor het onkruidvrij maken van terreinen waarop belangrijke technische installaties staan. ‘Maar daar zullen we vanaf eind volgend jaar wél met milieuvriendelijke technieken het onkruid bestrijden.’

De spoorbeheerder beklemtoont dat hij constant uitkijkt naar meer milieuvriendelijke manieren om de sporen onkruidvrij te houden. ‘Maar die technieken – gaande van bosmaaiers tot zelfs het met de hand uittrekken van onkruid – zijn vandaag niet efficiënt genoeg om het hele spoornetwerk onkruidvrij mee te houden. De onkruidtrein kan bovendien tussen het reguliere treinverkeer worden ingezet. Bij andere methoden dreigt het gewone spoorverkeer hinder te ondervinden.’

Of Vlaanderen opnieuw een uitzondering toestaat, moet nog blijken.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) moet de knoop doorhakken.

——————————————————————————————————————–

Vandaag in de Vosdelle

Toeval of niet, maar vandaag is een onderaannemer van Infrabel het terrein komen maaien, dat achter mijn huis en tuin ligt.

Gif is er niet aan de pas gekomen, enkel bosmaaiers, en de heren hebben er hun werk van gemaakt. Het is nog nooit zo proper en onkruidvrij geweest rond mijn woning!

Wel spijtig dat dit niet eerder op het jaar is gebeurd, toen de distels in zaad stonden, want die overwoekeren elk jaar meer en meer de andere flora. Maar van de NMBS moet men nooit het onderste van de kan verwachten, en altijd tevreden zijn met wat je krijgt. Als men al iets krijgt…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.