De laatste tuinwerkjes

De bomen in de tuin hebben een gelaat gekregen, en de solitaire bijen een hotel. Ondanks de eerste koude, hebben we toch nog wat in de tuin kunnen werken. De grote striptease van de natuur is nu in volle gang, de bladeren laten de takken los en het gras wordt een kleurrijk tapijt.
De struiken en plantjes die ik kreeg van Marcelle, mijn tuinvriendin, hebben een plaatsje gevonden, en hier en daar heeft David nog wat gesnoeid, zodat er ruimte vrij komt en na de winter weer alles kan gaan groeien en bloeien.
Het enige wat nu nog dringend moet gebeuren is de potten op het terras wat bescherming geven. Maar dat zal voor volgende week zijn, als het weer het toelaat.

De greenman symboliseert de geest van de natuur. Een gezicht, omgeven door takken of bladeren dat in veel gelaatsuitdrukkingen terug te vinden is. De oorsprong dateert van duizenden jaren geleden. De Greenman komt voor in beeldhouwwerken over de gehele wereld, vooral in kathedralen en tempels. Over de echte betekenis van de Greenman tast men in het duister. Tegenwoordig wordt de beeltenis regelmatig gebruik als symbool voor verbondenheid en behoud van de natuur.



De solitaire bij is een zeer nuttig insect om in de tuin te hebben. In de categorie van de bijen is de gewone honingbij de meest gekende. Er zijn echter nog veel meer soorten solitaire bijen. Deze staan volledig zelf in voor hun onderhoud en kijken uit naar een geschikte nestplaats voor nakomelingen. Solitaire bijen zullen nooit steken aangezien ze geen kolonie of honingvoorraad hoeven te verdedigen. Vandaar dat het interessant is om solitaire bijen naar de tuin aan te trekken om er de bloemen te bestuiven.

Door een solitaire bijenkast in je tuin te plaatsen of te hangen geef je ze een ideale plaats om te overwinteren of om er te nestelen. Wanneer de nestkast gevonden is, gaat het vrouwtje op zoek naar stuifmeel dat ze in één van de gaatjes waar ze het nest wenst te maken bij een brengt. Bij het stuifmeel legt ze dan een eitje en vervolgens metst ze het gaatje dicht met een mengsel van modder en speeksel. Zo ontstaat er een kamer waarin het eitje kan groeien tot larve, die zich voedt met het stuifmeel en vervolgens verpopt tot volwassen bij. Per gaatje worden een aantal van deze kamers gebouwd. Zo overwinteren de poppen veilig en in het voorjaar bijten de verpopte bijen zich een weg naar buiten. De bijen die in deze nestkast worden geboren komen ook vaak naar deze kast terug om er zelf ook hun eitjes in onder te brengen en zo begint de cyclus opnieuw en kan je rekenen op een goede bestuiving van jouw bloemen en planten vanaf het vroege voorjaar.

Door het gebruik van sproeistoffen is de populatie van solitaire bijen de voorbije jaren drastisch afgenomen. Ze worden van nature aangetrokken door spleten en gaten in hout, maar door de aanleg van modernere tuinen en de intensievere landbouw zijn deze steeds moeilijker te vinden en zullen ze dankbaar gebruik maken van bijenkasten.

Bron: www.tuinadvies.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *