De kers op de taart

Nog nooit een orgasme gehad? Seksuologen vertellen waar het misloopt en hoe het wél moet.

Het Nieuwsblad – 18.09.2018 – Lien Lammens

Presentatrice Eva Daeleman schrijft erover in haar nieuwe boek ‘Omdat het kan.’ En wie herinnert zich nog Alizé Bouw die in 2013 in het Vijf-programma ‘Singl3s’ vertelde dat ze nog nooit een orgasme had? Het is niet zo uitzonderlijk dat een vrouw pas ver voorbij de puberteit voor het eerst klaarkomt. Hoe komt dat? Hoe kunnen vrouwen in die situatie toch tot een hoogtepunt komen? En moeten hun partners zich schuldig voelen?

Dat vrouwen hun eerste orgasme beleven (lang) na de puberteit is volgens klinisch seksuologe Chloé De Bie best logisch. “Dat heeft onder andere te maken met ons plasgedrag. Een man komt bij het plassen al vrij snel in contact met zijn penis. Hij neemt hem vast om te richten en ontdekt onbewust dat sommige aanrakingen fijn aanvoelen. Bij vrouwen ligt dat anders. Hun geslachtsdeel komt voornamelijk in aanraking met toiletpapier waardoor een vrouw wel de bewuste keuze moet maken om haar vagina aan te raken en verder te ontdekken. En zo komen vrouwen minder snel tot masturbatie en het ontdekken van het orgasme.”
http://www.standaard.be/cnt/dmf20180918_03756859?_section=60190892&utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=avondupdate&adh_i=dddb289286a3ccee862a43b152eba115&imai=&M_BT=37861881530
Daarnaast hebben we anno 2018 nog steeds af te rekenen met culturele dogma’s. “In bepaalde culturen wordt de seksuele ontplooiing van vrouwen afgeremd”, zegt seksuoloog Wim Slabbinck. “Om een voorbeeld te geven: de clitoris werd pas ontdekt na de maanwandeling in 1969. We hebben dus eerst iemand naar de maan gestuurd voordat we onderzoek verrichtten naar het vrouwelijk geslachtsorgaan. Inmiddels is de situatie verbeterd, door onder meer de emancipatie van de vrouw, maar we hebben nog een lange weg af te leggen alvorens de clitoris aanvaard wordt als een cultureel symbool.”

Hoe krijgen vrouwen dat orgasme?

Begin met te kijken. “De vagina is voor veel vrouwen nog onbekend terrein. Mannen zien hun penis gewoon hangen”, zegt De Bie. “Vrouwen hebben al een spiegel nodig om hun vagina te bekijken. Dat kan een drempel zijn, maar toch raad ik vrouwen aan om hun geslachtsdeel te bekijken en eraan te voelen. Alleen zo kan je ontdekken wat je lekker vindt en welke zones gevoeliger zijn dan andere.” Dan kan je nog een stapje verder gaan: neem wat glijmiddel of speeksel en laat een vinger naar binnenglijden en ga daar op verkenning.

Ook ervaringsdeskundige en eigenares van de Antwerpse eroticawinkel ‘ Erotische Verbeelding’ Ann Cuyvers is van mening dat vrouwen aan de slag moeten met zichzelf. “Je kan in de zetel blijven hopen op een mirakel, maar het zal niet helpen. Het begint allemaal bij de zin en de wil om een orgasme te bereiken.”

OMGYES

Daarnaast heb je als vrouw ook een portie lef nodig. “Sommige vrouwen durven het woord masturberen amper uitspreken of schamen zich bij het aanraken van hun geslachtsdelen. Je moet er gewoon voor durven gaan.” Slabbinck verwijst daarbij naar OMGYES, een educatieve website waarbij vrouwen hun seksuele ervaringen delen met andere vrouwen en dat met maar een doel: genieten. “Het is geen pornowebsite en het is ook niet bedoeld om lust op te wekken. Het geeft aan de hand van filmpjes een realistische kijk op seksueel genot van vrouwen en kan anderen vrouwen helpen in hun ontdekkingstocht.”

https://www.omgyes.com/

Kunnen seksspeeltjes helpen?

“Het gebruik van een dildo, vibrator of ander seksspeeltje kan bijdragen tot het vrouwelijk orgasme. Er zijn nu eenmaal plaatsen waar je vingers niet bij kunnen. Soms is enkel het kopen van een speeltje al een reden om opgewonden te zijn”, zegt Cuyvers. Maar je hoeft niet meteen aan de slag te gaan met je nieuwe plastic vriend.

“Je moet opwarmen. Je moet zin hebben en de drang voelen om te gaan experimenteren met je speeltje en met jezelf. Ga het niet snel even gebruiken omdat je het net kocht. Je kan het gerust even in de kast laten liggen tot je er helemaal klaar voor bent. En dan: actie!”

En als het misloopt net voor het orgasme?

Verwacht niet meteen mirakels. Het zogenaamde ‘plateau’, waarbij je het orgasme kan proeven maar net niet bereikt, kan verschillende oorzaken hebben. “Voorafgaand aan het orgasme is het nodig om los te laten. Daarom is de fase voor het orgasme bij uitstek een solofase. Wie met zijn gedachten te veel bij de partner zit, bij het to-dolijstje van de dag, of een druk voelt om te moeten klaarkomen, kan maar moeilijk in de zone van het zenit komen”, zegt Slabbinck.

Een andere verklaring is de angst om de controle te verliezen. “Films geven vaak een onrealistisch beeld weer als het gaat om seks”, zegt De Bie. Het lijkt wel dat een vrouw na een orgasme helemaal het noorden kwijt is. We moeten ervan bewust zijn dat een orgasme vaak maar drie seconden duurt en dat het eigenlijk niets meer is dan een fijn gevoel en enkele spieren die even samentrekken. Als we de irreële angst om de controle te verliezen loslaten en we beseffen dat een orgasme eigenlijk het gevolg is van wat lichamelijke opwinding, blokkeren we mogelijk wat minder snel.”

Wat als het echt niet lukt?

Laat dan vooral de moed niet zakken. “Hoe meer je het doet, hoe beter het op termijn zal gaan”, zegt Cuyvers. “Het is een soort van huiswerk dat je maar beter geen maand laat liggen. We moeten ook af van het idee dat we enkel mogen masturberen onder de douche of in de slaapkamer. Als je zin hebt of een drang voelt, dan moet je dat gewoon doen: of het nu drie uur in de namiddag is of niet. Op termijn zal je merken dat je jouw lichaam beter leert kennen waardoor het seksueel genot zal toenemen.”

Moet je partner zich schuldig voelen?

Nee. Je bent zelf verantwoordelijk voor je orgasme.

Maar dat betekent niet dat hij of zij geen belangrijke rol kan spelen in de opbouw. “Ontspan samen en probeer even alle zorgen te vergeten: als je hoofd niet leeg is, kan je toch niet genieten”, zegt Cuyvers. Daarnaast is communicatie erg belangrijk. “Laat je partner weten wat je leuk en lekker vindt – dat hoeft zelfs niet met woorden, maar kan ook door gebruik te maken van je zintuigen. Als hij of zij toch iets meer informatie nodig heeft, kan je altijd na de vrijpartij nog aangeven wat je de volgende keer graag wil stimuleren of voelen.”

Onthou ook dat niet alles draait om het bereiken van een orgasme. “We zien het orgasme als de kers op de taart, maar vergeet niet dat de taart zelf ook superlekker is”, zegt De Bie. “Als het bereiken van het orgasme het enige doel is van een vrijpartij, dan zal het genot sterk afnemen voor de vrouw. Probeer het idee van ‘ik moet een orgasme krijgen” te laten varen en geniet van elkaar.”

“Focus je niet op de bestemming maar op de weg die je aflegt”, zegt Slabbinck. “Je mag tijdens het masturberen of tijdens een vrijpartij geen druk voelen. Als de vrouw tijdens een vrijpartij met haar partner klaarkomt, zal de man hieraan een deel van zijn mannelijkheid ontlenen. Het toont als het ware dat hij een goede minnaar is. Maar niets is minder waar: niemand doet je klaarkomen. Je doet het zelf.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *