Lentevreugde

Vandaag begint de lente écht, en alles staat er met zijn goesting bij in de tuin. De hommels zijn ook content en uit het nestkastje piept een eerste pimpelmeesje, dat blijkbaar al op huizenjacht is.

Het lentepunt is op een geocentrische hemelbol een van de twee snijpunten van de baan van de zon met de hemelevenaar. Het is de oorsprong van zowel het equatoriale coördinatenstelsel als het ecliptische coördinatenstelsel. Tijdens de maartequinox, die valt rond 21 maart, gaat de Zon door het lentepunt. Wikipedia

Vanmorgen een tuin inspectie gehouden en alle fruitbomen en bessenstruiken staan in knop. Gelukkig hangt aan sommige nog een etiket, want ik weet op den duur niet meer wat ik al allemaal geplant heb. Zo is er de Lonicera, ook honingbes genoemd, die ik herontdekt heb.

LONICERA CAERULEA ‘KAMTSCHATICA’
BLAUWE HONINGBES , HONINGBES, MEIBES, JUNIBES, SIBERISCHE BOSBES

Lonicera caerulea ”kamtschatica”, in het nederlands vaak blauwe honingbes of meibes genoemd, is een kleine tot middelgrote bladverliezende struik met ovale tot lancetvormige grijsgroene bladeren . De lonicera caerulea ”kamtschatica” bloeit reeds zeer vroeg (maart, april) met onopvallende kleine, witte tot geelwitte, lichtgeurende bloempjes, later in mei gevolgd door blauwzwarte ovale eetbare vruchten die rijk aan vitamine b en c zijn. Deze struik houdt van een standplaats in de halfschaduw of volle zon en een goed doorlaatbare, licht vochtige bodem. Hij is gezien zijn siberische afkomst zeer winterhard al kan late lentevorst (> 10°c ) de vroege bloesems schade berokkenen. Honingbes is verder niet echt droogtetolerant, heeft nood aan een goede kruisbestuiver in zijn buurt, verdraagt redelijk zeewind en luchtvervuiling.

Eigenlijk is de struik familie van de kamperfoelie, een meestal klimmende sierstruik, die vooral ’s avonds heerlijk geurt.

Het tuinplezier kan van start gaan, en elke dag zal er wel weer iets nieuws te ontdekken vallen. Voor wie goed kijkt, is de natuur voortdurend in “beweging”, en ook al zorgt het weer af en toe voor spelbreker, er zal wel altijd iets zijn dat onze lentevreugde vergroot.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.