Crème brûlée anders

De coronacrisis doet ons massaal in de keuken duiken. Van taarten en brownies bakken tot zomerse zoetigheden in elkaar flansen: wij proberen elke week populaire recepten uit met een minimum aan basic ingrediënten.

Deze week wagen we ons aan een echte klassieker: crème brûlée. Je weet wel de vanillepudding met het krokante suikerlaagje dat moet kraken als je er met je lepel ingaat. Wel, op sociale media doet er een recept de ronde waarbij je slechts drie ingrediënten nodig hebt om een crème brûlée met een krokant laagje te maken, bovendien zonder dat je een brander nodig hebt. Zo deelde Shef Shaquille op TikTok een dergelijk recept dat al meer dan 1,5 miljoen keer werd bekeken. Wij probeerden het uit.

Ingrediënten
(voor vier halve potjes of drie goedgevulde)
– 500 ml vanille-ijs
– 4 eierdooiers
– 4 eetlepels kristalsuiker

Bereidingswijze:
Smelt het ijs op het vuur of in de microgolfoven. Voeg de eierdooiers toe. Meng een voor een de dooiers onder het ijs en vul de potjes.
Warm de oven voor op 160 graden. Neem een ovenschotel en vul voor de helft met warm water. Zet er de potjes in en laat zo’n vijftig minuten in de oven staan.
Haal de potjes uit de oven en laat op kamertemperatuur komen. Zet vervolgens in de koelkast en laat zeker een uur staan.
Smelt de kristalsuiker in een pan en giet vervolgens snel over de crème. Let wel op dat de suiker niet al te bruin wordt en karameliseert. Draai de potjes rond zodat de suiker over de volledige oppervlakte wordt verspreid. Laat afkoelen tot het suikerlaagje hard is.Verdict :
Op zich is het natuurlijk gek dat je deze crème brûlée maakt met vanille-ijs, maar helemaal onlogisch is het nu ook weer niet, want beide desserts bevatten ongeveer dezelfde ingrediënten. Maar één ding is zeker: de fameuze krak als je door het laagje suiker gaat, is er.
Qua structuur is deze crème brûlée wat vaster en klonteriger dan de meer puddingachtige brij die je anders hebt, maar de smaak is zeker niet verkeerd. Als een gewone, lekkere crème brûlée een dessert is waar je anders tien op tien voor geeft, dan verdient deze zeker een flinke zeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.