BOERENJONGENS VAN NOORDKRIEKEN

2015-07-16 (7)

“Boerenjongens” is simpelweg: krieken, samen met suiker op alcohol zetten.

Pas op: geen kersen! KRIEKEN! Ook noordkrieken genoemd. Ze zijn zurig en eigenlijk te zuur om zo te eten. Maar verwerkt tot “boerenjongens” zijn ze een heerlijk aperitief of/en digestief.

Waarom NU maken?

Het seizoen van die krieken is slechts heel kort: een drietal weken. Tussen de Vlaamse en de Nationale feestdag… Dan zijn ze op hun beste: dik en goed rijp, maar niet tè! Op de markt vind je die voor 3 à 4 €/kg.

Wat heb je nodig?

Eén (of meer) kilogram krieken, zonder barsten of plekken.

Wat moet je doen?

Stelen afdoen. Onrijpe en slecht ogende exemplaren eruit halen. Wassen.

In een brede, glazen kom doen met 300 g kristalsuiker en één liter alcohol van circa 40°. Doe er eventueel nog wat water bij, zodat alle krieken bedekt zijn. Ze zakken nog wel als ze de alcohol opnemen.

Zet je bereiding een week aan het venster om het smelten van de suiker te bevorderen. Alle dagen even voorzichtig omroeren met schuimspaan.

Je krijgt als resultaat 1,5 à 2 liter drank (met krieken) die een alcoholgehalte heeft van rond de 20°.

Als alle suiker opgelost is, je creatie in een glazen Weckpot of dergelijke overgieten en die op een droge, koele plaats zetten en twee maanden vergeten!

Daarna is je bereiding klaar voor consumptie. Als je langer wacht, wordt die nog beter. Twee jaar is ideaal.

Er zijn ook ”boerenmeisjes”, maar daarvoor moet je druiven gebruiken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *