BOEK: Kinderen zijn geen puppy’s

Wat hebben kinderen echt van ons nodig om uit te groeien tot zelfbewuste en zelfstandige volwassenen?

Dit is de centrale vraag die Jürgen Peeters stelt in zijn boek ‘Kinderen zijn geen puppy’s, De kracht van zelfsturing in opvoeding’. Hiermee probeert hij te ontdekken wat kinderen nu eigenlijk werkelijk nodig hebben, niet enkel om te kunnen (over)leven in onze maatschappij, maar ook om deze mee vorm te geven. Want hoe we onze kinderen opvoeden heeft vooral op lange termijn belangrijke effecten.

Geen puppy training

Waarom focussen we onze opvoeding dan zo vaak op korte termijn gedragscontrole? Wat proberen we nu eigenlijk te bereiken wanneer we onze kinderen ‘puppytraining’ geven: hen voortdurend straffen en belonen? Peeters gaat in zijn boek op zoek naar antwoorden deze vragen, maar vooral naar manieren waarop het anders kan.

Het boek is gebaseerd op Peeters zijn eigen ervaringen als vader, leraar en psychotherapeut en ontmoetingen met talloze ouders, opvoeders en uiteraard kinderen. De belangrijkste reden voor het schrijven van dit boek, was dat de auteur zijn ideeën over opvoeding graag tot het bredere publiek wilde brengen. Hij wilde niet enkel inspireren, maar ook doen nadenken en aanzetten tot verandering.

Eigen opvoedingsmethodes

En dit is gelukt. De belangrijkste boodschap die Kinderen zijn geen puppy’s overbrengt is dat “als we straks een nieuwere wereld willen zien, er geen betere plek is om te starten dan de opvoeding van onze kinderen.” Het boek doet dan ook nadenken over de eigen opvoedingsmethodes, maar niet op een verwijtende manier. Peeters wijst dus niet met de vinger en zegt “ik weet alles beter.” Er bestaat dan ook niet één grote waarheid over opvoeden volgens hem.

Daarnaast trekt hij ook meteen in twijfel of je een kind wel perfect kan opvoeden, daar is opvoeden veel te moeilijk voor schrijft de auteur. Hiermee verlicht hij de druk die op de schouders van de ouders rust om het ‘perfect te willen doen’.

Hij maakt zo ook meer ruimte voor de ouder in het opvoedingsproces en diens innerlijke kompas.

Het boek combineert vlot geschreven theoretische hoofdstukken met praktijkvoorbeelden. Deze voorbeelden zijn niet enkel herkenbaar, maar geven het boek ook een realistische en oprechte toon. Ze vormen dus één van de sterktes en dienen als het ware als ‘handvaten’ waar mensen zich aan kunnen vastgrijpen, in combinatie met de theorie.

Een aanrader voor iedere vader en moeder die zich afvraagt hoe opvoeden nu eigenlijk moet.

Bron: acco

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.