Australië brandt! Red de dieren en doneer!!!

Australische ambassade in België geeft tips voor giften

Het inferno in Australië kostte tot nu toe niet enkel het leven aan 24 mensen, ook voor de natuur is de vlammenzee een ramp. WWF België startte een inzamelactie, premier Sophie Wilmès biedt hulp aan. De Australische ambassadeur: ‘We hebben zelf een grote capaciteit om bosbranden aan te pakken, maar ieder aanbod is welkom.’

Inzamelacties om de brandweer in Australië te helpen schieten als paddenstoelen uit de grond. De Australische comédienne Celeste Barber verzamelde al een duizelingwekkende 27 miljoen euro. Ook in eigen land groeit de bereidheid om te helpen. Zowel bij WWF als bij de ambassade van Australië in België stromen vragen binnen van mensen die willen doneren.

Het WWF besloot daarop een inzamelactie te starten: ‘We krijgen veel informatie van de collega’s in Australië, en de bosbranden daar zijn een ecologische ramp van formaat aan het worden. We kunnen niet werkeloos toekijken’, zegt woordvoerder Koen Stuyck. ‘Onze donateurs en steungevers vroegen hoe ze kunnen helpen, en daarom hebben we besloten een inzamelactie te organiseren.’

Het geld zelf gaat naar de Australische tak van WWF, waar het voornamelijk gebruikt zal worden voor herstelprogramma’s. ‘Je zou kunnen zeggen dat Australië een rijk land is en dus geen financiële steun nodig heeft, maar daar is een regering aan de macht die weinig doet voor de natuur’, zegt Stuyck. Het geld moet dienen om onder andere een lopend programma van herbebossing van 2 miljard bomen te financieren, maar kan ook gaan naar dierenopvang. ‘Het woud in Australië is een belangrijke buffer in de klimaatverandering’, zegt Stuyck. ‘Australië zal in de toekomst nog meer problemen krijgen met droogte, als de ecosystemen niet hersteld worden.’ De inzamelactie gebeurt via de website van WWF België.

Geen 12-12

Nochtans vraagt Australië voorlopig geen internationale hulp. Meteen een van de reden waarom er nog geen gecoördineerde actie wordt opgezet via Consortium voor Noodsituaties 12-12. ‘De hulpverleningscapaciteiten van Australië zijn voorlopig bekwaam om de ramp op te vangen’, meldt het consortium. De Australische regering zelf maakt de komende jaren bijvoorbeeld 1,2 miljard euro vrij voor de heropbouw.
Toch liet ook premier Sophie Wilmès (MR) weten dat België klaar staat om Australië bij te staan. Er zouden de nodige contacten gelegd worden. ‘België wil in deze tragische tijden solidair zijn met de Australische bevolking’, schrijft ze.

Ook de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, gaf intussen aan dat de EU en de lidstaten bereid zijn om meer te doen.

Justin Brown, de Australische ambassadeur bij de EU, de Navo, België en Luxemburg, zegt dinsdag in een reactie aan Belga dat nu bestudeerd moet worden welke middelen Australië nodig zou hebben. ‘We hebben zelf een grote capaciteit om bosbranden aan te pakken, maar ieder aanbod is welkom.’

Omdat de ambassade veel vragen kreeg van burgers die een gift willen doen, geeft Brown nog tips. Zes organisaties kiest de ambassade eruit: het Australische Rode Kruis (‘Australian Red Cross’), het Leger des Heils (‘The Salvation Army’), brandweerdiensten NSW Rural Fire Service (waarvoor ook Celeste Barber geld inzamelt, red)., Country Fire Association of Victoria en South Australia Country Fire Service, en WIRES, een organisatie die zich inzet voor dieren in het wild.

De Standaard – 07.01.2020

https://www.standaard.be/cnt/dmf20200108_04797805

 

Mijn donatie is gegaan naar WIRES, een Australische organisatie die zich inzet voor dieren in het wild.

https://www.wires.org.au/donate/emergency-fund

Emergency Notice

Catastrophic fires, the worst drought in history and record high temperatures are taking a tragic toll on native wildlife.
In WIRES history we have never seen a concurrent series of emergencies events like those that began in November. Hundreds of fires over weeks have burnt over 4.9 million hectares of land in NSW alone. Many animals were already struggling with a lack of water and food due to the drought. With the fires destroying unprecedented amounts of habitat, food shortages have increased and lack of suitable habitat will be a significant long-term challenge for surviving wildlife.
It is impossible to know how many animals have perished and it will be many months before the impact on wild populations can be better understood but ecologists at Sydney University have estimated over 800 million animals have been affected in Australia since September.
Summer is a frantically busy time for wildlife rescue and there are still over 100 fires burning in NSW. In December alone there were over 20,000 calls to WIRES 1300 line, a 14% increase on last year, and volunteers attended over 3,300 rescues.
To help rescue sick, injured and orphaned wildlife please support WIRES Emergency Fund.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *